Feniks brengt het verhaal van de wederopbouw na WO1 (Diksmuide)
28 februari 2020 - Diksmuide - Bron: Stad Diksmuide
2020 staat volledig in teken van de honderdste verjaardag van de wederopbouw na de eerste Wereldoorlog, na jaren aandacht voor oorlog en vernieling. Diksmuide herrees als een Feniks uit zijn as. De naam van het project lag dan ook voor de hand. Feniks brengt in Diksmuide een beklijvende evocatie op de Grote Markt (20 mei 2020), een begeesterende tentoonstelling in het stadhuis en het stadscentrum en heel wat ontdekkingstochten. Ook andere Westhoekgemeenten zetten Feniks dit jaar centraal. 

Eind 1918 was het idyllische Diksmuide omgevormd tot een desolaat maanlandschap. De Eerste Wereldoorlog had dorpen en steden langs het front in de Westhoek weggeveegd. De velden oogden rampzalig door de vele granaatputten, mijnkraters, het oorlogsschroot, de stapels onontplofte munitie, loopgraven, bunkers en smalspoorlijnen. Eind 1918 keerden de eerste inwoners terug, op zoek naar hun woonplaats. De eerste fronttoeristen zakten in groten getale af. Een traditionele architectuur moest de sporen van de oorlog uitwissen en de Westhoek in al zijn schoonheid herstellen.
 
EVOCATIEF MASSASPEKTAKEL OP WOENSDAG 20 MEI 2020
 
Wie naar Diksmuide 18-18 kwam zal ongetwijfeld opnieuw een ticketje willen scoren voor dit spektakel. Deze keer krijg je het herleven van de stad tussen 1918 en 1926 voorgeschoteld. Op de Grote Markt brengen we de weerklank van drie getuigen van het eerste uur. Niet alleen huis en land waren zwaar geteisterd of verwoest door de Eerste Wereldoorlog.
 
Drie pioniers, prille nieuwe Diksmuidelingen, brengen het verhaal van vele Diksmuidelingen en nieuwkomers. Hoe zij hun leven hier weer op de rails kregen. Commissaris Focke wil orde in dit verwoeste wilde westen, handelaar Missiaen laat de lade rinkelen door de eerste fronttoeristen en de jonge Célestine laat het leven openbloeien midden het herrijzende Diksmuide. Duik mee in hun ervaringen en ontdek hun emotionele tocht doorheen de Feniks-tijd in Diksmuide (1918-1926). Een niet te missen multimediale en emotionele beleving.
 
Herbeleef hun verhaal via onder meer de begeesterende live muziek, enscenerende acts, wervelende dans en beklijvende videowallprojecties op de stadhuisgevel. Gerenommeerde acteurs en muzikale sterren staan samen met de Muziekkapel van de Marine garant voor een onvergetelijke avond!
De hoofdfiguren commissaris Focke, handelaar Missiaen en de jonge Célestine komen ook terug in de expo rond Feniks in het stadhuis.
 
Openluchtspektakel Grote Markt | 20 uur | gratis toegang
 
Zitplaatsen en tribunezitjes zijn betalend en te reserveren. De prijzen variëren tussen vijf en twintig euro, afhankelijk van de blok waar je wilt zitten.
 
DE FENIKSWEEKENDS

IEDER 4DE WEEKEND VAN DE MAANDEN MEI TOT EN MET OKTOBER 2020
 
(23+24/05, 27+28/06, 25+26/07, 22+23/08, 26+27/09 en 24+25/10/2020).
Begeleide (avond)wandelingen en fietsroutes, geanimeerd met prikkelende 'vertellementen'.
 
FENIKS OPENMONUMENTENDAG
 
ZONDAG 13 SEPTEMBER 2020:
 
Een boeiende zondag vol wederopbouwweetjes op plaatsen waar je anders misschien niet komt.
 
DE FENIKSEXPO | 16 MEI - 15 NOVEMBER 2020
 
HET HEROPLEVEN VAN DE STAD EN DE STREEK NA 1918, was niet enkel een verhaal van herbouwen met stenen. Niet alleen huis en land waren zwaar geteisterd door de Eerste Wereldoorlog. Het is ook het herleven van mensen. Volg drie pioniers: prille, nieuwe Diksmuidelingen, hoe zij hun leven hier weer op de rails kregen. Commissaris Focke wil orde in dit verwoeste wilde westen, handelaar Missiaen laat de lade rinkelen door de eerste fronttoeristen en de jonge Célestine laat het leven openbloeien midden het verrijzende Diksmuide. Volg hun verhaal en ontdek hun emotionele tocht doorheen de Expo Feniks Diksmuide.
 
EEN NIET TE MISSEN MULTIMEDIALE EN EMOTIONELE BELEVING
 
Stadhuis - Grote Markt 6 - Diksmuide / Ingang via dienst toerisme
Dagelijks van 10 tot 16 uur - gratis
 
DE FENIKSWANDELROUTE
 
De erfgoedwandelroute stadslink krijgt in 2020 een extra Fenikstintje. Een twaalftal piramides op het circuit toont exclusief beeldmateriaal over de wederopbouw van de stad na 1918. In het desolate puinlandschap zie je de eerste houten noodwoningen en winkeltjes opduiken. Aannemers en arbeiders gaan aan de slag om Diksmuide weer groots te maken. Door de massale steun van landgenoten en middelen van over de landsgrenzen, slaagt Diksmuide er in na vijf jaar tijd te schitteren als nieuwe stad.
 
THEMAFIETSTOCHT FENIKS
 
Fiets langs de markantste wederopbouwplaatsen op het platteland rond Diksmuide. Wist je dat enkele dorpen niet op dezelfde plaats heropgebouwd zijn als vóór 1914? Hoeves en dorpen kregen de kans om met respect voor het verleden een nieuwe tijd in te stappen. Ontdek deze boeiende episode via de Feniks Fietsroute (ca. 35 km op het knooppuntennet).

Meer info: http://www.bezoekdiksmuide.be/feniks2020MEER