Fransmansmuseum in Koekelare decor voor tijdelijke tentoonstelling ‘Plantrekkers’
27 May 2020 - Koekelare - Bron: Toerisme Koekelare
Expo kadert in het project FENIKS 2020 over ‘De Groote Wederopbouw’ in de Westhoek

De tijdelijke tentoonstelling ‘Plantrekkers. Terugkeren en herbeginnen na de eerste Wereldoorlog’ in de serre van het Fransmansmuseum kadert in het project FENIKS 2020 die de wederopbouw van de Westhoek na WOI belicht. Vanaf 21 juni brengt ook het Lange Max Museum een verhaal in deze context met ‘Van monster tot magneet’.

“De tentoonstelling in het Fransmansmuseum zou oorspronkelijk open gaan bij de start van de paasvakantie, maar de uitbraak van het coronavirus strooide serieus wat roet in het eten”, opent schepen voor toerisme & cultuur Jessy Salenbien. “We hebben dan ook beslist om de tentoonstelling te verlengen tot 16 april 2021 ofwel het einde van de paasvakantie.”

‘Plantrekkers’ focust op de honderdduizenden Belgen die tijdens WOI naar het buitenland vluchtten. Vanuit de frontstreek was Frankrijk de voornaamste bestemming. Niemand had voorzien dat zij pas na vier jaar aan terugkeren konden denken. De volledige verwoesting van hun huizen en dorpen plaatste veel gezinnen voor een verscheurende keuze. Keren we terug of niet? En waarvan zullen we bij onze terugkeer leven? Plantrekkers geeft een antwoord op deze vragen en toont hoe mensen na de oorlog de draad weer oppikten.

De familie Clarysse

“Het verhaal van de Clarysses is zo’n verhaal over plantrekkers. Deze familie is oorspronkelijk afkomstig van De Mokker, een gehucht in Koekelare en spelen een prominente rol in de tentoonstelling. De familienaam komt er zo vaak voor dat de lokale bevolking zelfs spreekt van de ‘Claryshoek’, waar een gelijknamige herberg voor de Eerste Wereldoorlog werd uitgebaat”, vervolgt Tone Vannieuwkerke van de dienst toerisme & cultuur.
Op de vlucht voor de oorlogsgruwel, trok Ernest Clarysse, opgegroeid in een groot gezin van negen kinderen, samen met zijn vrouw Alida en zijn pasgeboren zoontje weg uit Sint-Pieterskapelle en kwam zo terecht in Frankrijk. Daar bouwden ze een nieuw leven uit. Ook zijn broer Constant, die overigens bietenman was, sloeg op de vlucht naar Frankrijk…

Deze tijdelijke tentoonstelling is gratis voor inwoners van Koekelare, niet-inwoners betalen € 3 en mogen daarvoor ook het volledige Fransmansmuseum bezoeken. Belangrijk voor het bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling in het Fransmansmuseum gezien de huidige maatregelen: dat kan enkel op reservatie (telefonisch op 051 61 04 94 of via cultuurentoerisme@koekelare.be). De meest actuele informatie is steeds terug te vinden op de website www.toerismekoekelare.be.

‘Van monster tot magneet’

“De tentoonstelling op de site van het Lange Max Museum, te zien vanaf 21 juni, focust op de opkomst van het oorlogstoerisme en de hoge vlucht die het in Koekelare genomen heeft tijdens het volledige interbellum”, zegt Salenbien. Het kanon ontwikkelde zich na de oorlog van een oorlogsmachine tot een drukbezochte toeristische attractie. Van dichtbij, maar ook van heinde en verre kwamen mensen op eigen houtje of in groep het kanon bezoeken. Het ministerie voor Landsverdediging en het Nationaal Werk voor oorlogsinvaliden richtte de site in. In 1924 was het al opgenomen in de officiële lijst van de bewaarde oorlogssites. Lange Max raakte ook geïntegreerd in allerlei reisschema’s en circuits, die de slagvelden wilden verkennen.



“Ook enkele toenmalige groten der aarde wilden dat fameus kanon wel eens van dichtbij zien. Winston Churchill, minister van Oorlog en George V, koning van het Verenigd Koninkrijk kwamen langs. Kroonprins Hirohito, die in 1926 keizer van Japan zou worden, kwam op bezoek in 1921. Ook de Franse president Raymond Poincaré en maarschalk Ferdinand Foch mochten niet ontbreken. Meestal waren ze daarbij vergezeld van de Belgische koning Albert I”, besluit de schepen.

Wederopbouwfietsroute

Naast de tentoonstellingen, ontwikkelde de dienst voor toerisme & cultuur i.s.m. Marc Dewilde (archeoloog op rust en vrijwilliger bij de archeologisch-historische kring Spaenhiers) nog een fietsroute die de kleine verhalen uit de wederopbouwperiode bundelt, verbindt en in de kijker zet. De brochure voor deze fietstocht, goed voor zo’n 27 kilometer en voor het grootste stuk over de fietsknooppunten, is volledig gratis te verkrijgen bij de dienst toerisme & cultuur en zorgt zo voor een mooi programma voor een uitstap in eigen streek…

FENIKS 2020

Steden, gemeenten en musea bundelen onder impuls van Westtoer dit jaar de krachten om in het kader van FENIKS 2020 over de hele Westhoek het verhaal van de Groote Wederopbouw te vertellen in expo’s en belevingsruimten, wandelingen en fietstochten. Elke plaats brengt een ander perspectief van de wederopbouw.

Het volledige programma vind je terug op www.feniks2020.be.