Kom uit uw kot en kom naar ‘van monster tot magneet’
09 June 2020 - Koekelare - Bron: Lange Max Museum
Naar aanleiding van de opening van het nieuw toeristisch seizoen door Toerisme Vlaanderen hebben de mensen van het Lange Max Museum in Koekelare in De Ochtend op Radio 1 Vlaams minister Zuhal Demir gehoord. De minister had het over de organisatie van toeristische activiteiten komende zomer.
 
Haar oneliner is ‘genieten met verstand’. Het Museum meent dat zijn een schoolvoorbeeld hebben van ‘genieten met verstand’.
 
De nieuwe tentoonstelling van het Lange Max Museum in het kader van Feniks, de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog, kreeg de naam ‘van monster tot magneet’.


 
Het mag duidelijk zijn dat het woord monster slaat op het toenmalige groot kanon Lange Max. Magneet heeft dan weer betrekking op de grote aantrekkingskracht dat het kanon had tijdens het Interbellum voor lokaal en internationaal toerisme. Dit laatste is dan ook meteen het hoofdonderwerp van de tentoonstelling.
 
Het wordt in ieder geval een interessante en veilige tentoonstelling voor de bezoeker.
 
Er zijn een 12-tal informatiestanden die om en rond de bedding van Lange Max worden opgesteld. Daarmee hebben de mensen van het museum het park omgevormd tot een openluchtmuseum. De informatiestanden staan op een ruime en veilige afstand uit elkaar.
 
Op de dag van de opening, op 21 juni 2020 om 10u, nodigen ze iedereen uit naar hun buitenactiviteit. Met kleine groepjes bezoekers, in analogie met de richtlijnen van de nationale veiligheidsraad, passeert men dan langs de informatiestanden om bijkomende uitleg te vernemen. De gidsen zullen voldoende afstand bewaren t.o.v. hun toehoorders.
 
Zuhal Demir, die naast toerisme ook bevoegd is voor omgeving, lanceerde eerder het project ‘natuur in de buurt’ en zoekt hiermee méér aandacht te krijgen voor de kleine lokale natuurelementen. Het Lange Max-park, dat aansluit bij het Leugenboombos, is dan ook een uitgelezen locatie voor de nieuwe tentoonstelling.

De organisatie is een samenwerking tussen Spaenhiers vzw en Lange Max vzw met steun van de gemeente Koekelare.
 
De toegangsprijs voor de tentoonstelling met gidsbeurten op 21 juni is 2 euro.
 
Lange Max Museum, Clevenstraat 2, 8680 Koekelare

Meer info: http://www.langemaxmuseum.be/