Nieuwe stadswandelroute verkent Mesen
24 October 2020 - Mesen - Bron: Westtoer
Westtoer lanceert een nieuwe stadswandelroute in Mesen. Met slechts 1.000 inwoners is Mesen de kleinste stad van België, toch valt er heel wat te zien. Langs een wandellus van 3,6 kilometer ontdek je de West-Vlaamse heuvels, flirt je met de taalgrens en duik je in het oorlogsverleden van de streek.
 
De nieuwe stadswandelroute start aan het Toeristisch Infopunt van Mesen en trakteert wandelaars meteen op een prachtig zicht op de heuvelachtige streek. “Langs deze lus ontdek je het meest zuidelijke punt van de Westhoek. Je geniet van een glooiend landschap op de grens met Frankrijk. De Sint-Niklaaskerk, het Iers Vredespark, het New Zealand Memorial Park en de Messines Ridge British Cemetery herinneren wandelaars aan bijzondere periodes in de meer dan duizendjarige geschiedenis van Mesen”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.
 
De stadswandelroute is bewegwijzerd met metalen klinknagels in de grond. Afbeeldingen van de silhouetten van de Sint-Niklaastoren en de Ierse Vredestoren sieren de klinknagels en tonen de recreant de weg. Een viertalige brochure verstrekt informatie over de verschillende bezienswaardigheden onderweg. Aan de ommezijde geeft een handige kaart het traject en alle bezienswaardigheden weer.
 
Aandacht voor oorlogsverleden

De stadswandelroute Mesen is een initiatief van Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen en werd gerealiseerd in samenwerking met de Stad Mesen, het Regionaal Landschap Westhoek, Peace Village en de Commonwealth War Graves Commission.. 
 
“Door strijdkrachten uit verschillende Commonwealth landen werd er tijdens WO I in en rond Mesen bijzonder zwaar strijd geleverd. De vele begraafplaatsen en monumenten op het grondgebied van de stad zijn daarvan de getuigen. De CWGC is dan ook blij zijn steun en bijdrage te hebben kunnen leveren aan de realisatie van de stadswandelroute die deze historische plaatsen met elkaar verbindt en op die manier zowel recreanten als geïnteresseerden toelaat eer te bewijzen aan de vele gesneuvelden”, aldus Geert Bekaert, Area Director van de Commonwealth War Graves Commission.
 
Nieuw vlonderpad

Tijdens het uitwerken van deze nieuwe stadswandelroute werd het bestaande vlonderpad volledig vervangen. Over een afstand van 100 meter werd het pad opgebouwd in Robinia hout, een Europese en duurzame houtsoort. Alle loopplanken werden voorzien van antislip, wat zorgt voor meer veiligheid. Naast het vlonderpad werden ook een trap en vier klaphekkens vervangen.
 
Tentoonstelling en uitkijktoren pas voor voorjaar 2021

Aanvankelijk zou er ook een expo op de eerste verdieping van de Sint-Niklaastoren openen over de opmerkelijke geschiedenis van Mesen doorheen de eeuwen. De tentoonstelling 'Kleine stad, grootse geschiedenis' past binnen het project Feniks2020 over de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog. De opening werd uitgesteld naar het voorjaar van 2021. Meer info hierover vind je op www.feniks2020.be.
 
Samen met de opening van deze expo wordt ook de toren van de Sint-Niklaaskerk toegankelijk voor het grote publiek. Bovenaan zullen bezoekers genieten van een fenomenaal panoramisch uitzicht over de stad, de West-Vlaamse heuvels en de Noord-Franse vlaktes.
 
Praktisch

Van de stadswandelroute wordt een viertalige brochure met kaart uitgegeven. Deze kost € 3,00 en is verkrijgbaar via de webshop van Westtoer (www.westtoer.be en op volgende locaties:  Het provinciebedrijf Westtoer vraagt aan wandelaars (en fietsers) om rekening te houden met de maatregelen in het kader van de COVID-19 crisis. Richtlijnen bij het wandelen (en fietsen) vind je op www.westtoer.be/coronavirus. Afhankelijk van de evolutie worden de maatregelen aangepast. Westtoer ondersteunt de richtlijnen van de federale regering. Het bestrijden van het virus is de grootste prioriteit en ook in het belang van het toerisme op middellange en lange termijn.