Diksmuide neemt Vredeslicht in ontvangst aan Paxpoort
17 december 2020 - Kaaskerke - Bron: Stad Diksmuide
Op vrijdag 18 december 2020 krijgt Diksmuide het vredeslicht door van Ieper aan de Paxpoort om 17 uur. Het vredeslicht wordt ieder jaar door een kind in Bethlehem aangestoken. Het wil een teken zijn van hoop, vrede, verdraagzaamheid en verbondenheid tussen mensen onderling.

Aanvankelijk was het plan om op zaterdag 19 december de fietsende dames van de Diksmuidse Vredestrappers ter hoogte van de Paxpoort en onder het toeziend oog van burgemeester Lies Laridon het  Vredeslicht zouden aannemen van hun sportieve collega’s uit Lo-Reninge om dit vervolgens verder door te geven in Koksijde. Door de coronamaatregelen moesten we dit plan opbergen. Als alternatief halen de mensen van het Museum aan de IJzer het Vredeslicht persoonlijk op in Ieper om het daarna door te geven aan burgemeester Lies Laridon.
 
Wat is het Vredeslicht?

Het vredeslicht wordt ieder jaar door een kind in Bethlehem aangestoken. Het wordt door de Oostenrijkse televisiezender ORF als initiatiefnemer overgevlogen naar Linz (in Oostenrijk) zonder dat het vuur mag worden gedoofd. Twee weken later wordt het licht van mens tot mens aan elkaar doorgegeven, niet alleen in Oostenrijk, maar over heel Europa.

In de loop der jaren kreeg het vredeslicht al snel een aantal ankerpunten in Europa. De idee achter het initiatief is dat mensen het Vredeslicht met elkaar kunnen delen, over grenzen, over leeftijden, religies, ziekte en gezondheid,… heen.  Niet alleen in Europa, maar ondertussen al over de oceaan; aan de andere kant van de wereld.
 
Sinds 2018, 100 jaar na de oorlog, komen jongeren uit Ieper en Duitsland elkaar het vredeslicht toebedelen. Het vredeslicht wil mensen motiveren om tussen Kerstmis en Nieuwjaar een eenvoudige, maar persoonlijke en actieve bijdrage op te nemen om warmte, vreugde, licht en hartelijkheid aan alle mensen door te geven. Vanuit Ieper wordt het Vredeslicht opnieuw verder doorgegeven doorheen de Westhoek.
 
Wens voor volgend jaar

Het museum aan de IJzer hoopt om dan in 2021 de inwoners van Diksmuide ervan te overtuigen dat ze het Vredeslicht komen ophalen met een kaars bij het Museum aan de IJzer en dat ze die dan allemaal op een bepaald moment buiten aan de voordeur zetten.