Herbeleef de Groote Oorlog door de ogen van Juul Filliaert
17 december 2020 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Het bezoekerscentrum Westfront pakt uit met een unieke expo over Juul Filliaert. Met deze nieuwe jaartentoonstelling brengt het museum de oorlogsjaren van deze bekende Nieuwpoortenaar terug tot leven. Drijvende kracht achter het project is curator Luc Filliaert, Juuls kleinzoon.
Met ‘Mijn Oorlog – Juul Filliaert 1914-1918’ duikt men in het verleden van Juul Filliaert: journalist, uitgever, verzamelaar en redactie-secretaris van het frontblad ‘De Belgische Standaard’.

Na de vernietigende oktoberdagen van 1914 had Juul zijn geliefde Nieuwpoort moeten achterlaten. In De Panne bouwde hij een nieuw bestaan op en raakte er bevriend met kunstenaars, vooral dan schilders die een vleugje avant-garde aan het Noordzeestrand binnensmokkelden.

Aan de hand van diens persoonlijk archief, brengt curator Luc Filliaert de oorlogsjaren van zijn grootvader Juul onder de aandacht:

“De vele documenten en zijn kunstverzameling vertellen het bijzondere verhaal van een duurzaam engagement, een voortdurend streven om de culturele noden van de frontsoldaat te behartigen, te voeden met teksten en beelden.

Voor Luc Filliaert is het zijn tweede passage in Westfront, na ‘De Groote Oorlog op doek. Frontschilders in Nieuwpoort’ in 2016.

Schepen Ann Gheeraert – bevoegd voor Westfront, Oorlogsherdenking en Cultuur – is opgetogen over de nieuwe expo: “Vier jaar geleden oogstte Luc veel succes met zijn eerste expo over oorlogskunst. Ik ben ervan overtuigd dat het publiek opnieuw vlotjes de weg zal vinden naar het bezoekerscentrum. Met deze expo krijgen we een stukje onontgonnen Nieuwpoortse geschiedenis te zien dat de moeite waard is om te ontdekken.

De expo ‘Mijn Oorlog – Juul Filliaert 1914-1918’ loopt tot en met zondag 5 september 2021. Op zondag is de toegang tot het bezoekerscentrum Westfront en de tentoonstelling gratis voor al wie in Nieuwpoort gedomicilieerd is. De gratis toegang geldt niet bij andere tentoonstellingen.
Het bezoekerscentrum is dagelijks (niet op maandag) open van 10 tot 17 u., laatste toegang om 16 u. Westfront is gesloten op vrijdag 25 december 2020 en vrijdag 1 januari 2021. Gezien de beperkte bezoekerscapaciteit omwille van de coronamaatregelen is reservatie verplicht via www.nieuwpoort.be.

Na de expo, het boek

Net als vier jaar geleden is de expo slechts één onderdeel van het verhaal. Aan de tentoonstelling is immers ook een rijk gedocumenteerd boek gekoppeld, samengesteld en neergepend door Luc Filliaert.Foto Stad Nieuwpoort

Het boek ‘Mijn Oorlog toont het uitgebreide archief van Juul Filliaert, belicht zijn vier oorlogsjaren en focust op de periode 1910-1925, met de onthulling van het oorlogsmonument van beeldhouwer Pieter Braecke.

Deze publicatie kost 24,50 euro en is verkrijgbaar in het bezoekerscentrum Westfront en bij de Dienst Toerisme.