Vredeslicht brandt in Westfront
21 december 2020 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Nieuwpoort haalt tot na de kerstvakantie 2020-2021 het Vredeslicht naar de IJzerstad. Het Vredeslicht zal gedurende de kerstvakantie branden in bezoekerscentrum Westfront en in het toeristisch infokantoor in Nieuwpoort-Bad. Bezoekers kunnen zelf een kaars meebrengen om aan het Vredeslicht aan te steken.

Het Vredeslicht licht jaarlijks op in Bethlehem, volgens de Bijbelse overlevering de geboortestad van Christus. Van Israël wordt het overgevlogen naar het Oostenrijkse Linz. De stad Linz staat in voor de verdere verspreiding naar talloze regio’s en steden in Europa.

Met dit initiatief wordt beoogd dat het Vredeslicht met elkaar wordt gedeeld. Zonder rekening te houden met grenzen, leeftijd of religie. Het Vredeslicht wil mensen bijeenbrengen in de donkerste periode van het jaar, zelfs in coronatijden.

Stad Ieper ontving op 18 december 2020 voor het derde jaar het Vredeslicht. Dit jaar zou voor de eerste maal onder de koepel van Westhoek Vredeshoek het Vredeslicht naar alle hoeken van de Westhoek gebracht worden. Het opzet bestond erin om het licht via vier wandelestafettes te spreiden over de regio. Door de coronamaatregelen kon dit niet doorgaan. Bijzonder spijtig, verklaart Nieuwpoorts toerismeschepen Ann Gheeraert: “Volgend jaar kunnen we hopelijk de draad van het oorspronkelijk idee terug oppikken om het vuur na een tocht door de Westhoek te ontvangen. Daar kijken we in deze donkere tijd erg naar uit.

Om het Vredeslicht toch symbolisch in de Westhoek te laten branden, haalden de Westhoekgemeentes het licht op in de Lakenhalle van Ieper. Ook Nieuwpoort deed dit. De symboliek die aan dit project is verbonden, is ook burgemeester Geert Vanden Broucke niet ontgaan: “Als voormalige frontstad dragen wij elk streven naar vrede hoog in het vaandel. De komst van het Vredeslicht naar Nieuwpoort zet dit nog eens extra in de verf. Tegelijk willen wij als schakel in de lichtketting iedereen een hart onder riem steken in deze uitzonderlijke situatie. Licht brengt hoop en verbinding, zeker in deze onzekere tijd.

Het Vredeslicht zal gedurende de kerstvakantie branden in bezoekerscentrum Westfront en in het toeristisch infokantoor in Nieuwpoort-Bad. Bezoekers brengen zelf een kaars mee om een vlammetje van het Vredeslicht mee naar huis te nemen. In Westfront zijn ook aansteekkaarsen te koop voor 1 en 2 euro. 

Het Vredeslicht krijgt een plekje in bezoekerscentrum Westfront. Ook in het toerismekantoor in Nieuwpoort-Bad brandt een vlammetje. (Foto: Stad Nieuwpoort)