Subsidies voor heroriëntering Westfront
08 November 2021 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Bij een grondige evaluatie van bezoekerscentrum Westfront (Nieuwpoort) bleek dat de huidige bezoekerscijfers relatief laag liggen. Een signaal om werk te maken van een vernieuwende en missieverruimende visie voor Westfront, verklaart bevoegd schepen Ann Gheeraert (CD&V): “Sinds de opening in oktober 2014 staat Westfront er als gerenommeerde toeristische trekpleister. Samen met het Koning Albert I monument vormt het dé uitvalsbasis voor het ontdekken van het oorlogsverleden van Nieuwpoort en de regio. De thematiek van 1914-1918 en het verhaal van de onderwaterzetting zal hier dan ook altijd een plaats hebben. Tegelijk willen we naar de toekomst kijken. We verleggen deels de focus, trekken het narratief open en maken van Westfront een polyvalente en lucratieve attractie.”
 
Het Nederlandse consultancybureau Studio XD ontwikkelde met een 12-tal belevingsexperten een nieuw concept voor het huidige, eenzijdige bezoekerscentrum. Een concept dat Westfront klaarmaakt voor de toekomst en nieuwe doelpublieken kan aantrekken.
 
Het concept omvat een creatieve installatie met hoge belevingswaarde en een update van de bestaande tentoonstellingsruimtes. Een uitgekiend scenario leidt bezoekers langs het indrukwekkende parcours van Nieuwpoort doorheen tijd en ruimte. Daarvoor wordt het scherm in de centrale rotonde uitgebreid tot een 360°-exemplaar, een all-in beleving.
 
De link tussen deze digitale rotonde en het panorama op het Koning Albert I monument wordt inhoudelijk versterkt. Het verhaal dat in het bezoekerscentrum begint, gaat verder op de rondgang buiten. Met ook daar gebruik van aangepaste technieken zoals verrekijkers met overlay en Augmented Reality (AR).
 
Het Westfront moet ook een canvas zijn voor het brede spectrum van kunst en cultuur. Daarnaast krijgt de permanente expo over de Groote Oorlog en de onderwaterzetting een update want deze belangrijke historische passage moet blijvend gedeeld worden.
 
De delen rond de centrale rotonde – waar nu de tijdelijke exposities doorgaan – worden maximaal aangewend als tentoonstellingsruimte, legt schepen van Cultuur en Westfront Ann Gheeraert uit: “Nieuwpoort wordt dé referentie voor innovatieve en originele exposities. Bestaande reizende expo’s rond één bepaald thema of een specifieke kunstenaar vinden hier een plek. Daarnaast kunnen Belgische en internationale kunstenaars en makers in Westfront nieuw werk creëren. De ervaring in de rotonde kan ook deel uitmaken van de wisselende expo's. Zo kunnen grote internationale publiekstrekkers van bestaande immersieve verhalen naar Nieuwpoort gehaald worden.”
 
Binnen de subsidie-oproep van de Provincie West-Vlaanderen werd ingezet op de eerste pijler van het Westfront-plan: de nieuwe, centrale totaalbeleving. Stad Nieuwpoort ontvangt hiervoor een subsidie van 78.650 euro.