Tentoonstelling Commonwealth War Graves Commission in de bibliotheek
16 november 2021 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
De bibliotheek van Nieuwpoort pakt uit met een tentoonstelling over de Commonwealth War Graves Commission (CWGC). Deze organisatie is verantwoordelijk voor de nagedachtenis van 1,7 miljoen gesneuvelden van het Gemenebest in 150 landen. Wereldwijd beheert de CWGC meer dan 2.500 begraafplaatsen, zo ook de Ramscappelle Road Military Cemetery, soldatengraven op de stedelijke begraafplaats van Nieuwpoort en het kerkhof van Sint -Joris. Verder houdt ze het Nieuport Memorial in ere.De expo over de Commonwealth War Graves Commission loopt van 18 november tot en met 15 december 2021 en is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

De tentoonstelling toont hoe het verhaal van de Commonwealth War Graves Commission begon en waarvoor ze anno 2021 staat. Ook verneem je hoe Fabian Ware op het idee kwam om de gesneuvelde soldaten uit het Gemenebest gezamenlijk, bij de slagvelden te begraven en met welke tegenkantingen hij te maken kreeg. Ook leest u hoe, reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog, gestart werd met het bergen van lichamen, het verzamelen van gegevens over de overledene en zijn begraafplaats en het bijhouden van alle informatie.

Belangrijk hierbij is dat de graven nooit zouden verdwijnen en de overleden militairen eeuwig herdacht konden worden. Voor het eerst in de wereldgeschiedenis werden soldaten, ongeacht hun rang, samen te ruste gelegd, onder uniforme grafstenen. De principes en regels die in 1918 vastgelegd werden, worden nu nog steeds gevolgd.