Passchendaele Museum bereidt zich voor op vernieuwingen
27 januari 2022 - Zonnebeke - Bron: Memorial Museum Passchendaele
Het Passchendaele Museum in Zonnebeke opent vanaf 1 februari 2022 opnieuw de deuren na de jaarlijkse sluitingsperiode. Nieuw dit jaar is de tijdelijke expositie ‘Here Dead We Lie’ en de tentoonstelling rond een unieke bruikleen. Het museum bereidt zich dit jaar ook voor op enkele grote vernieuwingen en projecten voor 2023.
 
Tijdelijke fotografietentoonstelling in combinatie met poëzie en objectenIn samenwerking met de University of Kent, stelt het museum van 1 februari tot en met 15 november 2022 foto’s van amateurfotograaf en slagveldgids Mark Allen tentoon. Met zijn telefoon legde hij de afgelopen jaren talrijke begraafplaatsen en herinneringsmonumenten vast op de gevoelige plaat. De foto’s in deze tentoonstelling nam hij op de vroegere slagvelden rond Ieper. De expo ‘Here Dead We Lie’ combineert de beelden met poëzie en museumobjecten. De stukken linken telkens naar een militair die op de desbetreffende begraafplaats ligt.

Tentoonstelling rond levensreddende tasIn november 2021 schonken de Nederlandse Denise en Bert Rouwenhorst een tas gevuld met een notitieboekje, een kaart, eetgerei … in bruikleen aan het museum. De tas behoorde toe aan Denises grootvader William Henry Cousins. Op 15 juli 1917 draagt William de tas op zijn rug terwijl hij wordt verrast door een Duits bombardement. William raakt hierbij zwaar gewond. De gaten in zijn tas en bezittingen tonen aan dat hij zijn leven dankt aan die tas.
 
Nog meer focus op beleving vanaf 2023

De beleving van de bezoeker staat centraal bij het Passchendaele Museum. Vanaf volgend jaar wil het museum daar nog meer op inzetten door de cinemazaal om te bouwen tot een nieuwe immersieve ruimte. Tot 16 november 2022 kunnen bezoekers er nog de film bekijken die in 10 minuten een overzicht geeft van de Slag bij Passendale. Gelijktijdig met de film volgen de kijkers de vooruitgang van de geallieerden op een maquette van het landschap uit 1914. De nieuwe zaal zal de bezoekers nog meer onderdompelen in het 1917-verhaal.
 
‘We zullen ons in 2023 niet alleen beperken tot deze nieuwe immersieve ruimte. We zijn ook, in samenwerking met Westtoer en Toerisme Vlaanderen, een tentoonstelling over het herinneringslandschap aan het uitwerken en we kijken om een daarmee gepaard evenement op te zetten. Dit alles kadert in een vernieuwde aanpak van ons museum. Dit jaar zullen we namelijk ook onze nieuwe huisstijl en website uitrollen’, aldus Joachim Jonckheere, Gedelegeerd Bestuurder van het Passchendaele Museum.
 

Het Passchendaele Museum in Zonnebeke brengt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog met specifieke aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag in 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit WO I met bijna 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van 8 km. Het museum focust op de beleving van de bezoeker met een interactieve opstelling, gereconstrueerde loopgraven en dugout (ondergrondse schuilplaats), een authentieke noodwoning en een familieparcours. Het Passchendaele Museum bevindt zich in het kasteeldomein, te midden van het voormalig slagveld.  Het museum opende in 2004 de deuren, werd in 2008 regionaal erkend en breidde in 2013 uit. Passchendaele Museum – Experience. Reflect. Remember.

Meer informatie: www.passchendaele.be