Wederopbouwwandeling in Diksmuide
01 June 2022 - Diksmuide - Bron: Frank Becuwe
Op zondag 12 juni 2022 om 14.00 uur organiseert Westhoek-Monumenten vzw een voorjaarswandeling door het oorlogs- en wederopbouwverleden van Diksmuide, één van onze drie frontsteden in de Westhoek.
 
De Grote Markt van DiksmuideZoals iedereen wellicht weet had de Eerste Wereldoorlog tabula rasa gemaakt van de stad-aan-de-IJzer. Reeds in 1916 schreef Heinrich Binder in het ‘Berliner Tageblatt’:
 
Zo in elkaar geschoten als Diksmuide ligt geen andere stad op de slagvelden van deze afschuwelijke oorlog… In de omgewoelde straten ligt de modder meters dik… De puinhopen vormen kleine, glibberige bergen, waar men overheen moet… De geweldige Sint-Nicolaaskerk is een enkele reusachtige ruïne die men nog slechts aan een paar stukken muur en aan een pilaar als kerk kan herkennen’ (Muls 1916, 185).
 
Nauwelijks een paar jaar voordien rees de Sint-Niklaastoren van Diksmuide echter nog ‘als een wanstaltige piloon, een reusachtige obelisk, verpletterend boven de lage daken. In de diepte, tussen oude donkere trapgevels met geheimzinnig-glimmende, klein-geruite raampjes, was er een hoge zijbeuk te zien waar, in lichte verheerlijking, een slank ogief omhoog ging en een schone roos stralend open bloeide’ (Muls 1916, 181).
 
Hoe de boterstad als een ‘fenix’ uit deze totale verwoesting herrees zal historicus Godfried Vandenberghe vertellen. Recentelijk wijdde hij immerss nog een studie aan de wederopbouwarchi-tectuur in Diksmuide, die trouwens aan iedere deelnemer zal overhandigd worden.
 
Al wie wenst deel te nemen wordt om 13.55 u verwacht op de Grote Markt (aan het gecontesteerde standbeeld van generaal Jacques) in Diksmuide om op 14.00 u stipt de wandeling te kunnen aanvatten. Achter de vele stadsgebouwen gaan immers heel wat verhalen schuil die tot omstreeks 16.30 u met u zullen gedeeld worden. Voor wie dit wenst is er daarna nog de mogelijkheid om op één van de horecaterrassen de zeer belezen gids met vragen te bestoken.
 
De deelnameprijs bedraagt voor leden van de erfgoedvereniging Westhoek-Monumenten 7,- euro,  voor niet-leden 10,- euro. In deze bijdrage is de studie van de wederopbouwarchitectuur in Diksmuide begrepen. Voor de praktische organisatie wordt aan de geïnteresseerden gevraagd om zoveel mogelijk hun deelname vooraf mee te delen. Dit kan door een seintje te geven aan W&M-secretaris Bernard Duflou via de telefoonlijn 0495 929019 of de (digitale) postduif: secretaris@desnoek.be.