Passchendaele Museum maakt deel uit van ‘Belgium, Battlefield of Europe’
28 April 2023 - Zonnebeke - Bron: Passchendaele Museum
Met haar focus op de militaire geschiedenis rond het woeden van de Eerste Wereldoorlog in de onmiddellijke omgeving sluit het Passchendaele Museum perfect aan bij ‘Belgium, Battlefield of Europe’. 
 
Experience. Reflect. RememberHet museum ligt in het kasteeldomein van Zonnebeke, te midden van het vroegere slagveld. Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog en de Slag bij Passendale komt er tot leven. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met ongeveer 600.000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van slechts acht kilometer. Met de interactieve opstelling legt het museum de nadruk op beleving om alzo de historische gebeurtenissen tastbaar te maken voor het publiek. Onder meer de ‘dugout’, een ondergrondse schuilplaats, en de waarheidsgetrouwe, gereconstrueerde Britse en Duitse loopgraven evoceren het leven rond en op de slagvelden.

Evenementenkalender

Het Passchendaele Museum organiseert voortdurend tal van evenementen, zoals tijdelijke tentoonstellingen, lezingen, enz. De volledige kalender voor 2023 is te vinden op www.passchendaele.be.  

Omgeving met een geladen geschiedenis

Het Polygoonbos en Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwealth begraafplaats ter wereld, liggen binnen wandel- en fietsbereik van het museum. Naast het MMP1917 liggen de acht ‘Herinneringstuinen’ en de ‘pou maumahara’, een 8 meter hoge Maori houtsculptuur. 

‘Belgium, Battlefield of Europe’ bundelt meer dan 120 partners rond militaire conflictgeschiedenis

Op Belgisch grondgebied zijn honderden grote en kleinere, gekende en minder gekende veldslagen - van de veroveringen door Caesar tot de beide Wereldoorlogen - uitgevochten. ‘Belgium, Battlefield of Europe’, een initiatief van het War Heritage Institute, zoomt in op 2000 jaar conflictgeschiedenis. De website www.belgiumbattlefield.be geeft een overzicht van het vele erfgoed en talrijke activiteiten rond de sporen die deze veldslagen doorheen de tijd hebben achtergelaten. ‘Belgium, Battlefield of Europe’ bundelt nu al 127 musea, historische sites, organisaties, verenigingen … rond militair erfgoed, waaronder het Passchendaele Museum. Naargelang hun werking kan je bij deze partners (elk met hun specifiek thema) terecht voor een museumbezoek en / of een evenement zoals een tentoonstelling, Living History, een themawandeling, een gidsbeurt, een herdenking, een lezing… Noem maar op. De ‘Belgium, Battlefield of Europe’-partners zijn verspreid over heel België.

Meer info