Project Onzichtbaar Landschap brengt verdwenen WO1-sporen terug tot leven
04 June 2023 - Wijtschate - Bron: Regionaal Landschap
Het Regionaal Landschap Westhoek vzw en haar projectpartners lanceerden op 4 juni 2023 ‘Onzichtbaar Landschap’, een kunstproject waarbij verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog terug tot leven komen door middel van vierentwintig land art installaties, verspreid over de Westhoek. Zes fietstochten verbinden de locaties met elkaar.

Land art installatiesZes kunstenaars gingen aan de slag op vierentwintig locaties in de Westhoek, verdeeld over twintig gemeentes. Ze creëerden een eigen interpretatie van wat op die locaties meer dan honderd jaar geleden gebeurde. Wilgenkunstenaar Jean-Louis Muller (Natural Living) bouwde samen met houtkunstenaar Philippe Louwye (Philou – art of shaping wood) en smid Kristof Verkouille (Fer-Unique) elf landschapskunstwerken. Daarnaast maakte Klaas Bullynck vier installaties, beeldend kunstenaar Robin Uzeel (Arbo Art) sculpteerde vijf werken en Benjamin Gardin (Spectrum Artefact) stond in voor vier landschapsbakens.

Historisch landschap

Het landschap in de Westhoek wordt nog steeds gevormd door zichtbare of onzichtbare sporen uit de Eerste Wereldoorlog, maar gaf op haar beurt zelf ook vorm aan de Eerste Wereldoorlog. Heuvels werden ware slagvelden in de hoop het beste uitkijkpunt op de vijand te krijgen. De aanwezigheid van de IJzer zorgde voor de jarenlange impasse. De vele Britse begraafplaatsen zijn blijvende getuigen. “Vooral na de Tweede Wereldoorlog moest het gros van de Duitse begraafplaatsen baan ruimen. Doorheen de jaren verdwenen ook veel geallieerde dodenakkers. De overledenen werden daarbij herbegraven op bestaande begraafplaatsen of er ontstonden nieuwe, grote verzamelbegraafplaatsen. Vierentwintig van die plekken kregen nu een unieke herinnering aan het verhaal uit de Groote Oorlog en brengen zo mensen en hun verhalen samen,” aldus gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, voorzitter van Regionaal Landschap Westhoek vzw.

Zes fietstochten

Zes fietstochten verbinden de kunstwerken met elkaar. Ze kregen de naam van een tot nog toe onbekende persoon die slachtoffer werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hun verhaal en het lokale historische verhaal wordt uitgediept in de bijhorende ErfgoedApp van FARO. Alle info, kunstlocaties en routekaarten zijn te vinden op www.onzichtbaarlandschap.be. Vanaf juli verschijnt er ook een catalogus die in elke toeristische dienst te koop zal zijn (€ 10) met unieke detailfoto’s, gemaakt door Studio KTO, de historische achtergrond en uitneembare routekaarten.

Met het gezin of in groep

Vanaf juli 2023 is er in de toeristische diensten van Zonnebeke, Langemark-Poelkapelle en Wervik ook een folder op kindermaat te verkrijgen boordevol opdrachtjes en leuke tips op maat voor gezinnen met kinderen die de tocht Walter Stelzer aanvatten. Via de website kunnen verenigingen of groepen een gids boeken om één van de fietstochten te verkennen.

LANDSCAPES | Feel Flanders Fields

Onzichtbaar Landschap is een realisatie van het Regionaal Landschap Westhoek vzw met gewaardeerde steun van Cultuuroverleg IJzervallei, Cultuuroverleg Viertoren, Cultuuroverleg 7, IOED Ginter, IOED Polderrand, Midwest, Zuidwest en de steden en gemeenten Alveringem, De Panne, Diksmuide, Heuvelland, Hooglede, Houthulst, Ieper, Koekelare, Koksijde, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Nieuwpoort, Poperinge, Staden, Veurne, Vleteren, Wervik, Zonnebeke en de Provincie West-Vlaanderen en kadert binnen het themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields, ontwikkeld door Westtoer en Toerisme Vlaanderen.

Een aantal foto's van de officiële opening vind je hier