Vluchtend Paard herinnert aan Rubber House Cemetery
02 August 2023 - Nieuwpoort - Bron: Stad Nieuwpoort
Onder de noemer Onzichtbaar Landschap brengen 24 kunstwerken, verspreid over de Westhoek,  verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. De werken zijn te zien tot eind augustus 2024. Via de ErfgoedApp komt u als bezoeker nog meer te weten over de lokale geschiedenis en de kunstwerken.

Vluchtend PaardIn Nieuwpoort wordt het Rubber House Cemetery in herinnering gebracht. Deze inmiddels verdwenen Britse begraafplaats lag op de rechteroever van de IJzer, ter hoogte van wat vandaag de Watersportlaan is. Op 7 augustus 1917 werden hier 16 mannen van de 1/5th Duke of Wellington's (West Riding Regiment) begraven. Zij werden na de Groote Oorlog overgebracht naar het Ramscapelle Road Military Cemetery. Op de exacte plek van het Rubber House Cemetery kan anno 2023 geen kunstwerk worden geplaatst. Alternatieve locatie is de site bij bezoekerscentrum Westfront. Hier kun je het werk Vluchtend Paard van Klaas Bullynck bewonderen. Het werk staat symbool voor de zeven miljoen paarden die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Verken op de fiets

Geprikkeld om de werken te ontdekken? Spring op de fiets en verken de Westhoek aan de hand van zes fietstochten langs de landschapskunstwerken die het verhaal van het onzichtbaar landschap opnieuw zichtbaar maken. Je vindt de fietstochten in de pocket van Westtoer in elk toeristisch kantoor in de Westhoek, of je kan fietsen onder begeleiding van de ErfgoedApp. De routes volgen de knooppunten van het fietsnetwerk. Een overzicht van de routes vind je op www.onzichtbaarlandschap.be