CWGC zeer gelukkig met Unesco-werelderfgoedlijst
21 September 2023 - Ieper - Bron: CWGC
De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) is verheugd met het besluit van het UNESCO Werelderfgoedcomité, dat bijeenkwam in Riyad, om 51 Commonwealth-begraafplaatsen en -oorlogsmonumenten te erkennen als werelderfgoed.

De inschrijving van deze sites kadert in het breder en langdurig initiatief om de begraaf- en herdenkingsplaatsen van de Eerste Wereldoorlog (het westelijk front) te laten erkennen als UNESCO-werelderfgoed. Het voorstel werd gesteund door de Belgische (Vlaanderen en Wallonië) en Franse overheden en omvat in totaal 139 sites verbonden aan de Eerste Wereldoorlog.

Claire Horton CBE, directeur-generaal van de Commonwealth War Graves Commission, zegt: "We zijn zeer verheugd dat een aanzienlijk aantal van onze symbolische begraaf- en herdenkingsplaatsen langs het voormalig westelijk front, de status van Werelderfgoed hebben gekregenDe beslissing van het comité betekent een erkenning van de unieke en universele waarde van deze gedenktekens, die het offer eren van gesneuvelden uit verschillende landen, religies en etnische groepen. Het is ook een erkenning van het eeuwlange beheer van deze sites door de CWGC, dat een uitmuntend niveau heeft bereikt. De inschrijving bevestigt het universele belang van de ‘stille steden‘ (oorlogssteden) bij het herdenken van de slachtoffers van de wereldoorlogen en brengt beduidende voordelen en opportuniteiten met zich mee, waaronder de mogelijkheid om een breder en meer divers publiek aan te trekken. Wij zijn de Belgische en Franse delegaties erg dankbaar voor de steun van het voorstel, het onderlinge overleg en de betrokkenheid bij het hele proces. We kijken ernaar uit om met al onze partners samen te werken om 'deze stille getuigen van de verwoesting van de oorlog' de stem te geven die ze verdienen."