Boekvoorstelling: Passendale Landschap in oorlog - Zonnebeke - 03/06/2017
Op zaterdag 3 juni stelde het MMP 1917 om 14u00 in de bibliotheek van Zonnebeke het boek ‘Passendale 1917 – landschap in oorlog’ voor.
 
De streek rond Ieper is in 1914 dichtbegroeid en groen, gevormd en vervormd door de natuur en menselijk ingrijpen. Het landschap is op dat ogenblik al meermaals het decor geweest van veldslagen en oorlog en wordt daarom ‘het slagveld van Europa’ genoemd. En dan moet de Eerste Wereldoorlog nog beginnen.

Welke processen gaven het dichte landschap vorm, wat was de wisselwerking tussen oorlog en landschap en welke sporen heeft de oorlog in het landschap achtergelaten? Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt dit verhaal in haar nieuwste publicatie, ‘Passendale 1917 – landschap in oorlog’, een boek dat werd gerealiseerd in samenwerking met Lannoo. Dit boek benadert de Groote Oorlog en de Slag bij Passendale vanuit een unieke invalshoek.

De focus ligt vooral op de vernielingen van 1917, dat een cruciale invloed had op verschillende aspecten van oorlogsvoering. Het boek is verkrijgbaar in de shop van het museum en in de betere boekhandel.

06 03 01 folder

Burgemeester Dirk Sioen

06 03 02 Landschap in oorlog

Hieronder de tekst van zijn toespraak:

“In 2017 staat de herdenking 100 jaar Eerste Wereldoorlog in België in het teken van de Mijnenslag en Derde Slag bij Ieper. Hierbij slaan 7 gemeenten uit de Westhoek samen met de provincie West-Vlaanderen en Westtoer de handen in elkaar om het verhaal van 1917 te vertellen. In dat jaar escaleert de Grote Oorlog tot een Totale Oorlog. De omvang van het oorlogsgeweld tart alle verbeelding. Tot op heden is Passendale een internationaal symbool voor Totaal oorlogsgeweld. Het project 1917 totale oorlog in Vlaanderen verbind deze verschillende locaties tot een parcours van tentoonstellingen en infomodules. Van uit deze tentoonstellingen en info-modules worden bezoekers het landschap ingestuurd om de sites van 1917 te ontdekken, ervaren en begrijpen. Met het MMP 1917 belichten we zowel in een tijdelijke tentoonstelling in het landhuis , als een info-module in het bezoekerscentrum Tyne Cot Cemetery het thema ‘Passendale, landschap in Oorlog”

“Met het MMP 1917 belichten we zowel de input van de tijdelijke tentoonstelling als de infomodulle in het bezoekerscentrum Tyne Cot Cemetery belichten we het thema “Passendale, landschap in Oorlog” zowel de input van de tijdelijke tentoonstelling als de interactieve panorarammatafel zijn gebaseerd op Tyne Cot bezoekerscentrum zijn gebaseerd op een historisch onderzoek dat uitmondde in een lijvige publicatie Passendale 1917, landschap in Oorlog.”

“Dit boek dat we vandaag met trots voorstellen benadert de Grote Oorlog en de Slag bij Passendale vanuit een unieke invalshoek. Dit werk belicht de processen die het dichte landschap vorm gaven. Wat de wisselwerking was tussen Oorlog en Landschap en welke sporen de Oorlog in het landschap heeft achtergelaten. De focus ligt vooral op de vernielingen van 1917, dat een cruciale invloed had op de verschillende aspecten van oorlogsvoering. De tentoonstelling in het landhuis belicht de cruciale rol v/h verwoeste landschap tijdens de slag om Passendale . We tonen hoe beide legers noodgedwongen hun aanvalsmethodes, tactieken en logistiek moesten aanpassen. Ook de enorme impact zoals fysiek, de gewone soldaat komt aan bod. De info-module in het bezoekerscentrum Tyne Cot Cemetery toont dan weer hoe men het landschap kan ontdekken. De enorme vernieling v/d Slag bij Passendale had tot gevolg dat verschillende dorpen, bossen, boerderijen met de grond werden gelijkgemaakt, waardoor een pastoraal landschap volledig werd weggevaagd, waarbij de sporen achterbleven en een nieuw landschap zich ontwikkelde.”

“Tot op vandaag zijn het onderwerp ‘Totale Oorlog’ en de problematieken hierrond helaas brandend actueel. Daarom blijft het belangrijk om het verhaal van 1917 uit te dragen. Het MMP 1917 wil alle slachtoffers blijvend herdenken en de herinnering aan de tragiek van de Eerste Wereldoorlog en haar gevolgen levendig houden. In 2017 plannen het MMP 1917 en de gemeente Zonnebeke i.s.m. met de overheden van de betrokken Naties en andere partners diverse herdenkingsmomenten. Naast de officiële herdenkingsplechtigheden kunnen de bezoekers reeds deelnemen aan diverse educatieve en culturele activiteiten. Daarom willen we ook een open museum zijn dat de link legt tussen historische feiten en het landschap als laatste getuige. Voor de herinnering en inleving is meer nodig dan een museumpresentatie. Het museum bevind zich midden in het voormalige slagveld De plaats en zijn omgeving dragen er nog alle sporen van. Het museum en zeker dit jaar zeker tijdens de tijdelijke tentoonstellingen vormen de toegangspoort tot dit erfgoed en vormen daarom het middelpunt van een netwerk van erfgoedsites die het fysiek en inhoudelijk mee verbonden zijn .”

De streek rond Ieper is in 1914 dichtbegroeid en groen, gevormd en vervormd door de natuur en menselijk ingrijpen. Het landschap is op dat ogenblik al meermaals het decor geweest van veldslagen en oorlog en wordt daarom ‘het slagveld van Europa’ genoemd. En dan moet de Eerste Wereldoorlog nog beginnen.”

Welke processen gaven het dichte landschap vorm, wat was de wisselwerking tussen oorlog en landschap en welke sporen heeft de oorlog in het landschap achtergelaten? Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt dit verhaal in haar nieuwste publicatie, ‘Passendale 1917 – landschap in oorlog’, een boek dat werd gerealiseerd in samenwerking met Lannoo. Dit boek benadert de Groote Oorlog en de Slag bij Passendale vanuit een unieke invalshoek.”

Conservator Steven Vandenbussche van het MMP 1917: "De focus ligt vooral op de vernielingen van 1917, dat een cruciale invloed had op verschillende aspecten van oorlogsvoering. Het boek is verkrijgbaar in de shop van het museum en binnenkort in de betere boekhandel. Het boek sluit dan ook nauw aan met de tentoonstelling Totale Oorlog in Vlaanderen in het imposante Landhuis ‘Villa Zonnedaele’” aldus Steven Vandenbussche, directeur MMP1917."

06 03 03 Landschap in oorlog

Auteur Lee Ingelbrecht

06 03 04 Landschap in oorlog

“Een landschap is continu in verandering, één van de belangrijke factoren hierbij is oorlog. In de Westhoek was dat de Eerste Wereldoorlog die een desastreuse invloed had op hoe het landschap er uitzag en hoe het landschap vorm heeft gekregen in een verdere fase. Er is een verschil tussen het landschap voor 1917 (natuurlijk aanwezige cultuurlandschap in de zuidelijke Ieperboog) en het nieuwe landschap na de Eerste Wereldoorlog gecreëerd (door de artillerie, totale vernielingen en beschietingen) Dit werk gaat over de wisselwerking tussen oorlog en landschap. Het boek is ingedeeld in 3 hoofstukken.
  • het landschap tot 1914, welk landschap aanwezig was toen de oorlog uitbrak, akkers, wijngaarden, weilanden, boomgaarden (natuurlijke bouwstenen en cultuurhistorische bouwstenen)
  • corpus wisselwerking oorlog en landschap: welk effect heeft de oorlog gehad op het landschap, wat was de invloed van de nieuwe omgeving op verschillende factoren van het oorlogsvoeren tijdens de eerste Wereldoorlog. Het slagveld van Europa. De Eerste en Tweede slag bij Ieper, periode stellingenbouw en tenslotte 1917 de Derde Slag bij Ieper of de complete vernieling met allerlei gevolgen, met een totaal keerpunt op alle vlakken
  • landschap dat overleeft, wat er gebeurt is na de Eerste Wereldoorlog, hoe het landschap herstelt na terugkeer bevolking, littekens in het landschap
Een anekdote van Duitse gebroeders: “In de wonden, door de oorlog in hun ziel geslagen, voelen ze de pijnlijke herinnering, de herinnering aan het dode land. Voor de ene is het een steile helling, voor de andere een dorpsrand voor de derde een kruispunt op hoogte. Kleine lapjes groen van niet meer dan enkele m² waarin de gedachten van deze mannen heilige grond zijn. Heilig omdat men er in een afgrond van ellende leeft, die een burger slechts eenmaal in zijn leven aanschouwt. Een herinnering die men meeneemt op zijn sterfbed. Zo heeft elk van de miljoenen veteranen in het grote weidse landschap een plek die hen nauw aan het hart ligt als het graf van zijn geliefde. Voor de soldaten is dit stukje grond van het slagveld een stil einde.”

06 03 05 Landschap in oorlog

06 03 06 Landschap in oorlog

06 03 07 Landschap in oorlog

06 03 08 Landschap in oorlog

06 03 09 Landschap in oorlog

06 03 10 Landschap in oorlog

06 03 11 Landschap in oorlog

Er loopt ook een tentoonstelling.

06 03 12 Landschap in oorlog

06 03 13 Landschap in oorlog

06 03 14 Landschap in oorlog

06 03 15 Landschap in oorlog

06 03 16 Landschap in oorlog

06 03 17 Landschap in oorlog
  Pagina aangemaakt door Willy Roets.