'Het hospitaal van de Koningin’ genomineerd voor Erfgoedprijs 2013
18 November 2013 - De Panne - Bron: Gemeente De Panne
De tentoonstelling en het gelijknamige boek ‘Het hospitaal van de Koningin. Rode Kruis, L’Océan en De Panne. 1914-1918.’ is genomineerd voor de Erfgoedprijs van de provincie West-Vlaanderen. Op 15 december is de prijsuitreiking en weten we of de dienst Cultuur met de prestigieuze eer mag gaan lopen.Op 15 december wordt voor de tweede keer de Erfgoedprijs van de Provincie West-Vlaanderen uitgereikt. Op die dag bekroont het provinciebestuur enerzijds organisaties of personen die in de periode 2011-2013 in het oog sprongen met een initiatief rond ‘publiekswerking over erfgoed’ en anderzijds organisaties of personen die in de periode 2009-2013 zich onderscheidden op vlak van ‘onderzoek rond erfgoed’. In de eerste categorie werd de tentoonstelling en het gelijknamige boek ‘Het hospitaal van de Koningin. Rode Kruis, L’Océan en De Panne. 1914-1918.’ Geselecteerd. De dienst Cultuur van De Panne organiseerde deze expo van 10 november 2012 tot 21 april 2013 in het cultuurhuis De Scharbiellie en kreeg zelfs koninklijk bezoek van Z.M. koning Albert en H.M. koningin Paola.

Het ruime publiek kon via de website de genomineerde initiatieven mee helpen bepalen. Er kwamen meer dan 400 inzendingen binnen. Initiatieven van de Provincie West-Vlaanderen zelf kwamen niet in aanmerking.

Een jury selecteert binnen elke categorie drie erfgoedinitiatieven die in de prijzen vallen. In beide categorieën neemt één van de drie op 15 december de Erfgoedprijs van de Provincie West-Vlaanderen in ontvangst en wint 5.000 euro. De andere twee winnende projecten ontvangen een premie van 2.500 euro.

Erfgoed is een vlag die vele ladingen dekt, onder erfgoed wordt zowel het onroerend erfgoed (monumenten, landschappen, archeologische sites), het roerend erfgoed (tentoonstellingen, schilderijen, boeken, beelden, foto’s, films, documenten, …), als het immaterieel erfgoed (geschiedenis, feesten, dialecten, stoeten en processies, volksspelen, erfgoedroutes…) begrepen.