Vredesbeiaard krijgt er zeven klokken bij
08 november 1999 - Mesen - Bron: Het Nieuwsblad
Laatste pronkstuk van de vredesbeiaard is de Ireland Peace Bell. De Ierse ambassadeur in België, Ryan Eamonn, was gisteren persoonlijk aanwezig tijdens de inzegening van die vredesklok. Tijdens dezelfde ceremonie kreeg de vredesbeiaard er nog zes kleine klokken bij. De milde schenkers zijn afkomstig uit Beieren, Engeland, Schotland, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Wervik. De vredesbeiaard telt intussen 52 klokken.

De Ierse ambassadeur bracht maanden geleden een privé bezoek aan Mesen en overhandigde Albert Ghekiere, de hoeder van de vredesbeiaard, toen een cheque. ,,Met dat geld goot de gieterij in het Nederlandse Asten een klok van 110 cm. groot. Meteen de grootste klok van de nieuwe klokken. De beiaard bevatte tot voor vandaag 45 klokken, inclusief de drie parochieklokken. Vandaag groeit dat aantal tot 52. Er is nu geen plaats meer voor kleine klokjes. Ik zoek wel nog geldschieters voor een grote klok, nog groter dan de Ierse klok'', aldus Ghekiere. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het een Duitse klok.

Symbool

De Belgica Bavaria is één van de zes kleinere klokken die telkens ongeveer zes kilo wegen. Zij staat symbool voor de toenadering tussen België en het Duitse Beieren. Een school uit het Schotse Edinburgh - The Craigmont - en een school uit de buurt van het Engelse Nottingham - The Dayncourt - schonken gisteren elk een klok. Ulrich Hundt vertegenwoordigde het Deutsche Bundeswehr Verband, een soort oudstrijdersvereniging. De vijfde kleinere klok kwam van de zusterstad van Mesen, Featherston in Nieuw-Zeeland. Gisteren was er geen Nieuwzeelandse delegatie in de vredesstad. Het overzeese bezoek naar België is pas in 2000 gepland. De stad Wervik schonk ook een klok. Burgemeester Rosa Lernout was gisteren op de plechtigheid aanwezig. (BWP)