20 June 2014
- Mesen
- Bron: Stad Mesen
Vanaf maandag 28 april 2014 kan je bij Stad Mesen tickets voor de voorstelling De Soldaat-facteur en Rachel reserveren.
De Soldaat-facteur en Rachel is de nieuwe voorstelling van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels dat op dinsdag 11 november 2014 in première gaat. Na het succesverhaal van The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama staan ze beiden te popelen om samen opnieuw aan de slag te gaan met deze tekst van Arne Sierens.
Ticketinfo
- Adres: Markt 22, 8957 Mesen
- Telefoonnummer: 057/22 17 10
- E-mailadres: tickets@mesen.be
- Openingsuren: ma en vr 8u30-12u, di en do 8u30-12u en 13u30-17u30, do 8u30-12u en 13u30-19u
INTRO
Vanaf 1 januari 2014 wordt overal in Vlaanderen, en ongetwijfeld ook daarbuiten, het startsein gegeven om “De Groote Oorlog” op passende wijze te herdenken. Compagnie Cecilia wil daar ook een steentje toe bijdragen.
Johan Heldenbergh (één van de artistieke leiders) heeft, zoals bekend, reeds een project verwezenlijkt over dit ontwerp met de film Schellebelle 1919. Een megalomaan sociaal-artistiek stukje kunst- en vliegwerk waar hij een hele dorpsgemeenschap heeft gemotiveerd om samen te werken aan de verfilming van een eigen scenario over de gevolgen van de eerste wereldoorlog op een dorpsgemeenschap. De film en de manier waarop deze tot stand is gekomen, heeft zowel binnen de culturele sector als daarbuiten reactie’s van bewondering en zelfs ongeloof geoogst; en heeft het zelfs zover geschopt dat hij een reguliere professionele distributie heeft gekregen.
In 1988 schreef Arne Sierens (eveneens artistiek leider van Compagnie Cecilia) een stuk over “De Groote Oorlog”. Johan heeft de wens geuit om dit stuk opnieuw te regisseren, Arne heeft zijn zegen gegeven. Compagnie Cecilia is geen repertoiregezelschap. Johan: “Normaal maken wij enkel creaties. Het zou de eerste keer zijn dat wij “repertoiretheater” zouden maken, maar ter onzer verdediging… Het is wel ons eigen repertoire. En het zou zonde zijn dit mooie stuk te laten liggen.”
In “De Soldaat-facteur en Rachel” zijn twee personages aan het woord die los van elkaar hun verhaal vertellen: een man, de “Soldaat-facteur” en een vrouw, “Rachel”. Ze vertellen hun verhaal na de oorlog. Twee monologen die schreeuwen om een nieuwe interpretatie en een hedendaagse behandeling. Een link met elkaar en met de vertelling die nu relevant zou kunnen zijn. “Nooit meer oorlog” was de illusie na de oorlog. De jazz werd geboren. Een periode van opluchting en losbandigheid brak aan. De littekens werden verborgen gehouden. De blik was vooruit gericht. De tranen werden ingeslikt. De trauma’s van de eerste industriele oorlogsvoering werden weggedanst. Maar als ge alles in uwen kelder stopt, ontploft die op een gegeven moment.
Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels zullen de personages spelen. Samen maakten ze eerder al The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama. Het wordt dus een artistiek weerzien.
Het feit dat “Rachel” tijdens de oorlog in een cabaret terecht komt is de trigger geweest om de hele vertelling daar te laten afspelen, onder begeleiding van een 40-koppig koor in de grote versie van De Soldaat-facteur en Rachel, dat in november-december 2014 door West-Vlaanderen tourt, dat aan het geheel iets religieus, maar ook iets cinematografisch en tegelijkertijd iets oer-theatraals moet geven. Een decor van stemmen.
Het is van primordiaal belang dat het koor uit liefhebbers bestaat. Om de link te maken met de regio, om aan het hele project een maatschappelijke waarde en een echtheid te geven. Een waarachtigheid. Dramatiek en zelfs humor. Verschillende koren repeteren los van elkaar de muziek, die door een professioneel componist wordt geschreven en gearrangeerd. Soms varieté of zelfs jazz, soms herkenbaar, soms fonkelnieuw, soms religieus, soms folkloristisch, soms ondersteunend, soms als commentaar, soms gewoon als achtergrond, als soundtrack zelfs. Naar de première toe zullen ze mekaar ontmoeten. Misschien ontstaan uit deze confrontatie vriendschappen, een open blik en nieuwe projecten.
PREMIÈRE 11 NOVEMBER 2014
CREDITS
- tekst: Arne Sierens
- regie en spel: Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels
- zang: 40 koorleden bij de GROTE versie / 6tal koorleden bij de KLEINE versie
- muzikale leiding: Hans Primusz
- muzikanten: Hans Primusz, Stan Nieuwenhuis, Renke Van Impe
- kostuum: Koen Onghena
- productie koor: Elise Stepman, Nicky Deleersnyder
- techniek: Koen Demeyere, Jonas Lambrigts
- productie: Compagnie Cecilia
- coproductie: Flanders Peace Field ivzw / Peace Village, GoneWest
- samenwerking: Muziekclub 4AD
- met de steun van Vlaamse Gemeenschap, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent en Vlaams Fonds voor de Letteren, Provincie West-Vlaanderen
- met dank aan: Forum voor Amateurkunsten, Koor en Stem Vlaanderen, Stad Mesen
ARTISTIEKE MEDEWERKERS
JOHAN HELDENBERGH (°1967, Wilrijk)
... studeert af aan Studio Herman Teirlinck (Antwerpen). Als theateracteur is hij te zien in een aantal spraakmakende producties, waaronder Ten Oorlog (Blauwe Maandag Compagnie), Mijn Blackie (HETPALEIS & Nieuwpoorttheater), Allemaal Indiaan (Victoria en Les Ballets C. de la B.) en Maria Eeuwigdurende Bijstand (DASTHEATER & Theater Zuidpool).
In 2000 sluit Heldenbergh zich aan bij het vaste ensemble van Theater Zuidpool. Hij speelt er o.a. Pterodactylus, Oom Wanja, Britannicus, Overloper, Norway.today en Katzelmacher en regisseert er ‘t Schemert en De Madam (van ‘t café hierover). In 2005 speelt hij Caligula in de gelijknamige voorstelling van Theater Antigone.
Met Massis The Musical, een zelfgeschreven monoloog, trekt Heldenbergh van voorjaar 2004 tot najaar 2005 het hele land door. Naast het ‘reguliere circuit’, bespeelt de voorstelling ook een ‘niet-conventioneel’ publiek in buurtcentra, clubhuizen, parochiezalen,… Heldenberghs Massis wordt zo een klassieker.
Sinds 2006 maakt Heldenbergh deel uit van de artistieke kern van Compagnie Cecilia. Sindsdien speelde hij mee in Trouwfeesten en processen, Broeders van Liefde en De Pijnders. In 2008 maakt hij er samen met Mieke Dobbels The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama, een country-voorstelling die geen toeschouwer onberoerd laat. Voorjaar 2011 creëert hij samen met Titus De Voogdt Vorst-Forest, in 2012 schreef en regisseerde hij het stuk Giovanni.
Op het witte doek is Heldenbergh o.a. te zien in Antonia (Oscarwinaar ‘95) van Marleen Gorris, in Any Way the Wind Blows (Tom Barman), Steve + Sky (Felix van Groeningen), en Aanrijding in Moscou (Christophe Van Rompaey). In Ben X (Nic Balthazar) vertolkt hij de rol van godsdienstleraar. Hij speelt ook in De helaasheid der dingen van Felix Van Groeningen, de regisseur die in 2011 zijn schouders zet onder de verfilming van The Broken Circle Breakdown featuring the Cover-Ups of Alabama. In 2010 nam Heldenbergh een titanenwerk voor zijn rekening door een langspeelfilm, getiteld Schellebelle 1919, te draaien met de inwoners van Schellebelle, zijn dorp.
MIEKE DOBBELS (°1978, Oostende)
... studeert in 2001 af als actrice aan het Conservatorium van Gent. Ze begint haar carrière bij Theater Malpertuis met Eva, Hitlers lief en bij het Publiekstheater Gent met Het Gezin van Paemel.
Bij Spelersgroep Ernst/Serieus speelt ze onder meer twee stukken van Oscar Wilde: Het Belang van Ernst en Een Ideale Echtgenoot.
Bij Larf maakte ze de voorstellingen 1001 schaapjes, geen sprookje (geselecteerd voor het internationaal jeugdtheaterfestival) en Yvonne.
Het televisiekijkende publiek kent Mieke Dobbels van de Kotmadam op VTM, En daarmee Basta op Ketnet en het praatprogramma Zij aan Zij op de VRT.
Bij onze eigen Compagnie Cecilia kennen we haar van Trouwfeesten en processen enzovoorts, The Broken Circle featuringtThe Cover- Ups of Alabama en van Schöne Blumen. Onlangs debuteerde ze als schrijfster samen met illustratrice Vicky Lommatzsch met het kinderboek Brave Kinders het pedagogisch onverantwoord voorleesboek van Tante Bees en Tante Toes waarvan momenteel een "voorleestelling" loopt.
HANS PRIMUSZ
Hans Primusz studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen. Daarnaast volgde hij workshops bij Wim Henderickx, Eric Sleighem, Alberto Ter Doest en Bram Vermeulen. Als tiener speelde Hans mee in musicals als The Sound of Music (Koninklijk Ballet van Vlaanderen), Alladin en The Eddy Wally Story (Music Hall Group). Hij is sinds 2004 dirigent van het gemengd koor ‘Tosángana’ (Mortsel). Sinds 2008 zingt het koor van Thomas More hogeschool Antwerpen onder zijn leiding. Met Steven Mintjens leidt hij het popkoor 'Ioca' (Oelegem). Met Hannelore Primusz leidt hij de workshop zang en muziektheater op de Zomeracademie, een organisatie van De Veerman en Vormingscentrum Destelheide.
Dit seizoen tourt hij met Zingelong (productie Maandacht) langs de culturele centra. Samen met Hannelore Primusz brengt hij een muziektheatraal programma 'Vergeten geluk' met Nederlandstalige liedjes van minstens 50 jaar oud in de Vlaamse theaters.