In de voetsporen van 1A, 2Li en 3Li tijdens het eindoffensief van WO1
13 September 2016 - Klerken - Bron: Ilse De Groof
Deze wandeling kadert in de herdenking van WOI.

We schrijven 28 september 1918. Een inktzwarte nacht, een fijne motregen valt gestaag naar beneden. Langs Duitse kant lijkt alles in een diepe rust verzonken te zijn tot om halfdrie in de ochtend een oorverdovend gedonder losbreekt. Het langverwachte tegenoffensief is een feit. Ondanks zware verliezen slagen de Belgen (2e, 22e en 3e linieregiment, ondersteund door de 1e en 13e artillerie) erin om Klerken-dorp te bevrijden. Doordat de artillerie in Strooiendorp bij Jonkershove niet ver genoeg reikt, blijft de strategische molen in Duitse handen.

’s Anderendaags wordt een nieuwe poging ondernomen om dit mitrailleursnest uit te schakelen. De artillerie verplaatst zich naar het gehucht De Smisse, waardoor de molen nu wel in haar bereik ligt. Opvallend is dat de Duitsers geen weerstand meer bieden. Een valstrik? Behoedzaam besluipen de Belgen de molen … van de Duitsers geen spoor. Via een onderaardse gang, hadden de Duitsers ’s nachts de molen verlaten om zich terug te trekken op Flandern Stellung II. De bevrijding van Klerken is een feit.

De beide afstanden van deze herdenkingswandeling hebben een rust- en controlepost aan de molen. Maak zeker gebruik van de mogelijkheid om de molen te beklimmen. De (korte) inspanning wordt beloond met prachtige vergezichten (op de grond bevindt u zich al 43m boven de zeespiegel) en maakt onmiddellijk het strategisch belang van deze uitkijktoren duidelijk!

De lange afstand heeft ook nog een rust- en controlepost in Strooiendorp.

Dankzij de medewerking van talrijke boeren is het tijdens de wandeling mogelijk om deze prachtige heuvelachtige streek te bewandelen via niet alledaagse paden, enkel dan toegankelijk.

Praktisch
  • Organisatie: De Vriendenkring Vredesmolen Klerken
  • Datum: 24 september 2016
  • 7,5 of 19 km
  • Gezien het karakter van de wandeling (akker- en weiland) is aangepast schoeisel en fluovestje vereist.
  • Start en aankomstplaats: OC Het Heuvelhuis, Dorpstraat 29, 8650 Klerken
  • Inschrijvingsgeld: 2€ (verzekering, soep en getuigschrift inbegrepen)
  • Vrije start: 08u00 tot 10u00
  • Voor bijkomende inlichtingen: paul.vanthournout1@telenet.be