Westtoer opent elfde 14-18 fietsroute in Hooglede, Houthulst en Staden
10 October 2016 - Houthulst - Bron: Westtoer
‘Duits hinterland’ is nieuwste WOI-fietsroute

Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Groote Oorlog ontwikkelt Westtoer in samenwerking met betrokken gemeenten twaalf nieuwe fietsroutes in de Westhoek met de Eerste Wereldoorlog als rode draad. De fietsroutes bieden een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WOI-sites en recreatief fietsen. De elfde fietsroute ‘Duits hinterland’ werd op zaterdag 8 oktober 2016 in Hooglede, Houthulst en Staden ingereden.“De nieuwe fietsroutes zijn een uitgelezen manier om het voormalige oorlogslandschap te doorkruisen. De routes helpen de bezoeker bij het ervaren en begrijpen van een landschap dat bepalend was voor het verloop van de Groote Oorlog. De lusvormige routes verbinden talloze gedenktekens, begraafplaatsen en musea die aan de oorlogstijd herinneren,” aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Duits hinterland

De fietsroutes 14-18 worden telkens opgebouwd rond een specifiek WOI-thema, in dit geval rond de sporen van de Duitse aanwezigheid in het voormalig oorlogslandschap van de gemeenten Hooglede, Houthulst en Staden. Het traject loopt door een deel van het voormalige ‘Operationsgebiet’, het gebied net achter het Duitse front met enkele prachtige panoramische vergezichten: de Vredesmolen in Klerken, de kerk van Hooglede en het Panorama Stadenberg. Deze sites waren tijdens de oorlog heel belangrijk omwille van hun strategische hoogte. De route komt voorbij enkele indrukwekkende getuigen van de oorlog in dit stukje ‘Duits hinterland’, zoals bijvoorbeeld de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede, de Belgische militaire begraafplaats in Houthulst en de Vrijbosroute als voormalige aanvoerlijn naar het front.

Nieuwe fietsroutes 14-18

Westtoer is al geruime tijd bezig om, in nauw overleg met de betrokken Westhoek-gemeenten, het bestaande aanbod van WOI-fietsroutes volledig te vernieuwen en uit te breiden. De routes liggen niet volledig op het fietsnetwerk en worden daarom in één richting bewegwijzerd met de bekende zeshoekige metalen borden, in bruine kleur en met poppy. Eerder al realiseerde Westtoer 6 nieuwe WOI-autoroutes in deze specifieke huisstijl.

Een viertalige begeleidende brochure omvat aan de ene zijde een gedetailleerde fietskaart en op de ommezijde praktische informatie en een beschrijving van de bezienswaardigheden onderweg. De routes worden verkocht aan €2,00 per stuk en zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij Westtoer en Tolhuis.

De 14-18 fietsroute ‘Duits hinterland’ is een initiatief van Westtoer in samenwerking met de gemeenten Hooglede, Houthulst en Staden.