Annemie Struyf trapt toeristisch seizoen in Koekelare op gang
05 mei 2017 - Koekelare - Bron: Gemeente Kortemark
Journaliste, schrijfster en tv-maker Annemie Struyf, momenteel op Eén te zien in ‘La vie en rose’, heeft met haar aperitieflezing over ‘Vrouwen, moeders en kinderen’ op donderdag 4 mei 2017 de spits afgebeten van het nieuwe toeristische seizoen in Koekelare. Een overzicht van wat er de komende maanden te beleven valt…

De keuze voor Annemie Struyf was niet toevallig, want de reportagemaakster heeft een band met de Westhoek én Käthe Kollwitz. “De vele oorlogskerkhoven in de Westhoek hebben een diepe indruk op mij nagelaten. De beeldengroep ‘Het Treurend Ouderpaar’ van Käthe Kollwitz op de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo blijft ook in mijn geheugen gegrift… Indrukwekkend! Sinds ik mijn moeder bijna veertig jaar geleden voor het eerst over de Duitse kunstenares hoorde vertellen, heeft haar figuur me nooit meer losgelaten”, aldus Annemie Struyf.

‘ZIJkant van de oorlog’

Het Käthe Kollwitz Museum in Koekelare heeft er met de expo de ‘ZIJkant van de oorlog’ definitief een dertigtal extra werken bij. De expo maakte deel uit van een tijdelijk project, i.s.m. onder meer de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer, maar de gemeente Koekelare biedt deze collectie nu permanent aan. De tentoonstelling zelf focust op de rol van Käthe Kollwitz als sterke vrouw voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Journaliste, schrijfster en tv-maker Annemie Struyf trok met haar lezing de lijn door naar de sterke vrouwen van vandaag, overal ter wereld.

Volledig vernieuwd Fransmansmuseum

Het Fransmansmuseum in Koekelare onderging een complete metamorfose en opende op dinsdag 7 maart opnieuw de deuren voor het grote publiek. Na bijna 25 jaar was het museum toe aan een grondige vernieuwing, zowel inhoudelijk als visueel, om zo een blijvend en actueel eerbetoon te brengen aan de vele seizoenarbeiders van toen.

Het Fransmansmuseum brengt ode aan de duizenden mannen en vrouwen uit Vlaanderen die tot in de jaren 1960 naar Noord-Frankrijk trokken om er te werken. Ze kwamen vooral terecht in de suikerbietenteelt: van wieden in het voorjaar, tot rooien in de herfst. Je stapt er mee in de voetsporen van de Fransmans. Van het dorpscafé waar ze hun contract versierden, hun lange reis te voet, met de fiets of de trein, tot op de Franse velden. De Fransmans waren vaak maandenlang van huis, met één doel voor ogen: weg uit de armoede.

Sterke foto’s, verbluffende verhalen

Het vernieuwde museum pakt uit met sterke foto’s en verbluffende verhalen. Voor kinderen is er de speurtocht met Louis:  een ‘jong manneke’, dat met zijn ouders meeging op campagne, ‘dwars door ‘t Franse’. Samen met Westhoek KD’s  Jaek & Nink, de grote kindervrienden van Westtoer, maak je op een speelse en leerrijke manier kennis met de Fransmans. Trek mee met de seizoenarbeiders naar Frankrijk…

Praktische info musea

Openingsuren
  • Maandag: gesloten
  • Dinsdag: 9u30-12u en 13u30-17u
  • Woensdag: 13u30-17u
  • Donderdag: 9u30-12u en 13u30-17u
  • Vrijdag: 9u30-12u en 13u30-17u
  • Van 15 mei tot en met 15 november ook open op zaterdag, zondag en feestdagen van 13u30 tot 17u.
Locatie

CC De Brouwerij, Sint-Maartensplein 15b, 8680 Koekelare

Herdenkingsweekend 100 jaar Lange Max – 24 & 25 juni 2017

Reserveer alvast het weekend van 24 en 25 juni in je agenda, want dan is het exact honderd jaar geleden dat het kanon Lange Max voor het eerst vuurde. Tijdens het herdenkingsweekend zullen er tal­rijke activiteiten plaatsvinden op de site van het Lange Max Museum: muziek, culinaire standjes, optredens…

Bovendien vindt dan ook de opening plaats van de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'De gevolgen van de III. Flandernschlacht in de regio Diksmuide - Nieuwpoort'.
Hou zeker ook de website www.100jaarlangemax.be in de gaten voor meer informatie!

Fotowedstrijd ‘Vensters…’ – 2 mei t.e.m. 6 oktober
‘… als inkijk/uitkijk van een gebouw, als kijk op de werkelijkheid & op Koekelare’


De jaarlijkse fotowedstrijd staat dit jaar in het teken van ‘vensters’ en dat mag je zowel letterlijk als figuurlijk te nemen. Een venster als onderdeel van een gebouw biedt zowel een uitzicht op de buitenwereld of een kleine blik in het gebouw zelf. Maar even goed gaat het om jouw venster als fotograaf en kijk op de werkelijkheid en op Koekelare. Wat spot jij als fotograaf door jouw vensters?  

De wedstrijd loopt van begin mei tot begin oktober, dus ga als (on)geschoolde fotograaf op stap en breng jouw venster letterlijk of figuurlijk in beeld.
Na afloop van de wedstrijd beloont de cultuurraad van Koekelare drie laureaten met een juryprijs en mag het brede publiek op Facebook én in het gemeentehuis stemmen voor de publieksprijs. Het wedstrijdreglement met meer informatie en deelnameformulier zijn te verkrijgen op de dienst toerisme of via cultuurentoerisme@koekelare.be

Tentoonstelling

Wie inspiratie wil opdoen, kan de foto’s van de vorige fotowedstrijd in de maanden mei en juni bewonderen in de openbare bibliotheek. Nadien wordt tijdens de zomermaanden een selectie tentoongesteld langs enkele gevels in de Noordomstraat.

Foto-expo in het Fransmansmuseum ‘De Fransmanjes’ – 17 juni t.e.m. 20 september

Het pas vernieuwde Fransmansmuseum krijgt er deze zomer een publiekstrekker bij. De Koekelaarse journalist & smartphonefotograaf Bart Casteleyn exposeert er met ‘De Fransmanjes’. De pop-up foto-expo bestaat uit 16 unieke zwart-wit portretten, gemaakt met Instagram. De 16 geportretteerde mannen, allen met een verleden bij de Koekelaarse Chiro, trokken een eeuw na de Fransmannen naar Frankrijk. Werken moesten ze er niet doen, want de tijden zijn veranderd. De foto’s daarentegen lijken nog op de beelden van toen…

Vanaf 17 juni tot en met 20 september in het Fransmansmuseum. Inkom voor inwoners van Koekelare is gratis, anderen betalen 1 euro.

Zomerzoektocht ‘Kom eens koekeloeren in en rond Koekelare’ – 1 juli t.e.m. 30 september 2017

De toeristische dienst pakt ook dit jaar opnieuw uit met de succesvolle zomerzoektocht ‘Kom eens koekeloeren in en rond Koekelare’. De zoektocht van om en bij de 30 kilometer, die zich uitstekend leent voor gezinnen, is opnieuw volledig uitgestippeld aan de hand van de het fietsknooppuntennetwerk. Dit jaar fiets je via De Mokker richting Moere, Zevekote en Gistel om zo terug naar Koekelare af te zakken… De winnaars mogen zich bovendien opnieuw verlekkeren op het beste van onze West-Vlaamse streekproducten!

De zomerzoektocht loopt van 1 juli t.e.m. 30 september. Deelnameformulieren zijn vanaf eind juni gratis te verkrijgen via de dienst voor toerisme!

Vlaanderen Feest! i.s.m. de cultuurraad & Feestcomité Koekelare – zondag 9 juli

Hommage(s) aan het Vlaamse lied

De cultuurraad en het Feestcomité van Koekelare slaan naar aanleiding van de Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap (‘Vlaanderen Feest!’) de handen in elkaar voor een spetterend aperitiefconcert op zondag 9 juli op de site Koddaert (Ambachtenstraat 1) om 10u30 (deuren: 10u) tijdens de familiedag van ‘Koekelare Stunt’.
Nathalie Schoonbaert en haar Hommageband o.l.v. Dirk Vanderlinden brengen onvervalste klassiekers en een eerbetoon aan Vlaamse liedjes en artiesten om nooit te vergeten.

Een dagkaart kost € 15 en daarvoor krijg je toegang tot de volledige site met naast heel wat springkastelen en een speelweide vol activiteiten, ook verschillende optredens van o.m. Kaatje, de Ketnetband en Ghost Rockers…

Meer info: www.feestcomitekoekelare.be - Tickets via www.ticketwinkel.be

Westhoek KD’s Up Toer – maandag 17 juli 2017

Kinderparcours in het Fransmansmuseum

Tijdens de zomermaanden nemen de Westhoek K(a)D(ee) ambassadeurs, Jaek en Nink, gezinnen mee ‘up toer’ door de Westhoek! Op maandag 17 juli houden ze halt aan het Fransmansmuseum, met heel wat randanimatie!

Kunst- en cultuurmarkt ‘KoekelArt’ - zondag 13 augustus

De Koekelaarse cultuurraad organiseert op zondag 13 augustus voor de eerste keer een kunst- en cultuurmarkt onder de naam ‘KoekelArt’. Zo willen we het brede publiek graag kennis laten maken met het aanbod kunst en cultuur in en rond onze gemeente. Verenigingen geven workshops, onze lokale kunstenaars tonen welk talent er is in Koekelare en omgeving, maar ook lokale artiesten krijgen de kans om een optreden te verzorgen op de kiosk in het hartje van onze gemeente.

Tussen 10u en 18u is het Concertplein dan ook de place to be voor een geanimeerde dag, gevuld met workshops, animatie, optredens en nog zo veel meer!

Het concept is eenvoudig: zowel individuelen als groepen/verenigingen kunnen deelnemen aan ofwel het vrij podium met een optreden of als standhouder op de kunst- en cultuurmarkt. Er is dus doorlopend animatie. Bij slecht weer vindt de kunst- en cultuurmarkt plaats in De Balluchon (Moerestraat 19).

Meer info via: Isabelle Terwagne (lid cultuurraad), isabelle.terwagne@telenet.be of via de dienst voor cultuur en toerisme, Sint-Maartensplein 15b, 8680 Koekelare – 051/61 04 94 of via cultuurentoerisme@koekelare.be

Open Monumentendag – zondag 10 september

‘Herbestemming & restauratie in woord & beeld’

Op zondag 10 september, van 10 tot 18 uur, draait Open Monumentendag volledig rond vier centrale thema’s: ‘voor families’, ‘uitzonderlijk open’, ‘herbestemming en restauratie’ en het Europees thema ‘erfgoed en natuur’. Koekelare heeft op dat vlak heel wat te bieden. Zowel CC De Brouwerij, het Lange Max Museum als de Hovaeremolen geven elk op hun manier invulling aan één (of meerdere) thema(‘s) en willen zo iedereen laten kennismaken met het lokaal erfgoed.

Op iedere locatie is er een fototentoonstelling die toont hoe het thema ‘herbestemming en restauratie’ invulling hebben gekregen. Een uitgestippelde fietstocht van ongeveer 15 kilometer, te verkrijgen bij iedere locatie, brengt je langs al deze plaatsen. Bovendien is er overal iets lekkers te verkrijgen voor de sportievelingen! Slecht weer of doe je het traject liever met de auto? Dat kan ook perfect!

Maand van het bier – zaterdag 30 september en 21 oktober

‘Proef het roemrijke Koekelaarse (bier)verleden’

Tijdens een dorpswandeling langs enkele vergeten brouwerijen laten we de mensen proeven van het roemrijke Koekelaarse (bier)verleden, gekoppeld aan een degustatie. Een ervaren gids, telg uit een voormalige brouwersfamilie, neemt ons mee op sleeptouw voor een tocht doorheen deze rijke geschiedenis van Koekelare. We eindigen in CC De Brouwerij, gevestigd in de voormalige brouwerij-mouterij Christiaen waar er zowel binnen als buiten nog tal van restanten zijn die refereren aan een bruisend verleden…

Zo kun je er tegenwoordig trouwen in de Brouwzaal, bezoek je het Käthe Kollwitz Museum in de voormalige ast en proef je van wat artistiek werk in de stookplaats van weleer die werd omgebouwd tot de Yves Rhayékamer. De bijgebouwen van de brouwerij (paardenstallen, hopkelder en bergruimte) zijn vandaag de thuis van het vernieuwde Fransmansmuseum.

We eindigen met een degustatie van een onvervalst streekbier: De Couckelaerschen Doedel, een amberkleurig biertje van ongeveer 6° dat wordt gebrouwen met Schotse kruiden (vandaar ook de naam Doedel, die verwijst naar de doedelzak) en past perfect bij een blokje kaas of stukje paté… Santé!
  • Waar : CC De Brouwerij, Sint-Maartensplein 15b, 8680 Koekelare
  • Wanneer: Zaterdag 30 september en zaterdag 21 oktober 2017
  • Aanvang rondleiding om 9u30 in CC De Brouwerij, met als afsluiter een degustatie van een ‘Couckelaerschen Doedel’ vergezeld van een bijpassend borrelhapje om 11u30.
  • Kostprijs: € 5 p.p. (rondleiding + degustatie)
Inschrijven is noodzakelijk en kan tot uiterlijk een week voordien via cultuurentoerisme@koekelare.be. Betaling gebeurt ter plaatse.