Zonnebeke ontvangt Nieuw-Zeelandse verbroederingsregio tijdens herdenkingen
06 oktober 2017 - Zonnebeke - Bron: Gemeente Zonnebeke
Op 12 oktober 2017 gaat op Tyne Cot Cemetery de nationale Nieuw-Zeelandse plechtigheid door die de Nieuw-Zeelandse slachtoffers van de Slag bij Passendale herdenkt. Een ruime delegatie zakt af vanuit het land van de Maori. Ook de verbroederingsregio Waimakariri tekent present. Het district verloor immers heel wat inwoners tijdens de Slag bij Passendale.

Op 11 oktober ontvangt het gemeentebestuur van Zonnebeke de grote groep Nieuw-Zeelanders die de oversteek maken. Het gaat om inwoners van Waimakariri en andere regio’s en een aantal hoge gasten. Na een kennismaking wordt via een filmpje het verhaal verteld van een Maori die een eeuw geleden stierf en begraven werd in Zonnebeke. Nadien trekt het hele gezelschap naar de Menenpoort in Ieper voor een speciale Last Post waarbij een groep Maori hun intrede maken in een traditionele Nieuw-Zeelandse waka (kano). De herdenking gaat verder met videoprojecties op de vestingen aan de Menenpoort. Dit event is de start van een reeks evenementen gedurende 24 uur.

Zonnebeke blijft de dag nadien een centrale rol spelen in de Nieuw-Zeelandse herdenking. Zoals eerder aangehaald, gaat op 12 oktober de nationale herdenkingsplechtigheid op Tyne Cot Cemetery door. Op deze begraafplaats liggen meer dan 520 Nieuw-Zeelandse soldaten begraven. Daarnaast zijn er ook 1166 Nieuw-Zeelandse militairen, die geen gekend graf hebben, vermeld op het New Zealand Memorial to the Missing.
Later op de dag sluit de ‘Sunset Service’ op CWGC Buttes New British Cemetery de herdenking af. Het New Zealand Memorial to the Missing voor de 388 Nieuw-Zeelanders, die sneuvelden tussen september 1917 en mei 1918 en die geen gekend graf hebben, is gesitueerd op deze begraafplaats. De begraafplaats telt ook 95 gekende graven van Nieuw-Zeelanders.

Deze plechtigheid wordt geen traditionele aangelegenheid. De dienst wordt doorspekt met elementen uit de Nieuw-Zeelandse cultuur. Muziek en dans spelen de hoofdrol in deze toch wel unieke afsluit. Het MMP1917 organiseert tussen beide plechtigheiden een barbecue in het Passchendaele Memorial Park. Tickets te koop via www.passchendaele.be/tickets

Praktisch
  • Ontvangst Nieuw-Zeelanders 11/10 om 16u30, OC De Leege Platse Beselare
  • Bijwonen speciale Last Post Ieper op 11/10 om 19u, Menenpoort Ieper
  • Nationale Nieuw Zeelandse Plechtigheid op 12/10 om 11u, CWGC Tyne Cot Cemetery
  • Sunset Service op 12/10 om 19u15, CWGC Buttes New British Cemetery
Tip: best overal een half uur eerder aanwezig zijn