Overzicht toeristisch seizoen Koekelare voorjaar-zomer 2018
27 April 2018 - Koekelare - Bron: Gemeente Koekelare
- t.e.m. midden juni 2018:  Tijdelijk tentoonstelling 'De gevolgen van de III. Flandernschlacht in de regio Diksmuide - Nieuwpoort' – Lange Max Museum Koekelare

In het collectief geheugen staat Passendale gegrift als de belangrijkste plaats van de 3de Slag om Ieper. De Britten voerden er hun hoofdaanval uit, maar dit was niet de enige vuurhaard. Andere belangrijke plaatsen en acties kwamen hierdoor in de vergetelheid.

Niet alleen de troepen van het Britse rijk, maar ook de Fransen en de Belgen hadden een belangrijke rol in het strategisch plan van de geallieerden. Zij waren op andere plaatsen actief en het verliep hen niet altijd volgens plan. Immers de Duitsers waren goed geïnformeerd, bijzonder alert en handelden proactief.

Zo werd tijdens de III. Flandernschlacht ook Lange Max in Koekelare ingezet. Meteen na zijn voltooiing werd het lange afstandsgeschut ingeschakeld om de geallieerde aanvoerlijnen te bestoken, het landfront van het Marinekorps te beschermen en ondersteuning te bieden aan de Duitse offensieve acties.

In de tijdelijke tentoonstelling “De gevolgen van de III. Flandernschlacht in de regio Diksmuide – Nieuwpoort” komen dergelijke, deels historisch vergeten, facetten aan bod. Bezoek de tentoonstelling om je kijk op de 3de Slag om Ieper te verruimen en de maanden mei tot december 1917 beter te begrijpen.

De tijdelijke tentoonstelling loopt nog tot midden 2018. De openingsuren volgen deze van het Lange Max Museum.

Meer informatie: www.langemaxmuseum.be 

27/04-06/05: Week van de Amateurkunsten – verschillende locaties in Koekelare

De Week van de Amateurkunsten is dé jaarlijkse kunstweek in Vlaanderen & Brussel. Het thema dit jaar is KUNST BUITEN! Zowel letterlijk als figuurlijk. De workshops komen naar buiten met hun aanbod en werk. De lesgevers stellen tentoon op zondag 6 mei & ook de scholen doen hun duit in het zakje door bomen te versieren!

De workshops, georganiseerd door de cultuurraad i.s.m. de cultuurdienst, zijn een mooi voorbeeld van hoe kunst zijn weg naar de buitenwereld vindt. Iedereen kan er vrij een demoworkshop volgen of nieuwe workshops ontdekken. Tijdens de open lesmomenten is iedereen welkom om eens een kijkje te nemen hoe zo’n workshop verloopt. Misschien kun je zelf wel even de handen uit de mouwen steken en ontdekken of het wel iets voor jou is!

Let wel: voor sommige workshops moet je vooraf inschrijven bij de cultuurdienst.

De apotheose volgt op zondag 6 mei met een heuse tentoonstelling van onze lesgevers van de workshops in Huis Proot. Tussen 14u en 17u kun je er terecht om een blik te werpen op alle vormen van kunst.

Kunstige bomen en levendige ramen

De kinderen die deelnemen aan de workshop tekenen hebben heel wat talent. Sommige tekeningen zijn ware kunststukjes. Tijdens de Week van de Amateurkunsten zullen enkele ontwerpen in het groot te zien zijn op de ramen van de Balluchon. Kleine kunst in het groot dus!
Daarnaast zal er ook letterlijk kunst buiten te zien zijn. Basisschool De Lettertuin en het Da Vinci Atheneum slaan de handen in elkaar om de bomen op hun domein naast het kinderdagverblijf kunstig aan te kleden!

Het volledige programma is te raadplegen op www.toerismekoekelare.be 

mei & juni : fototentoonstelling fotowedstrijd ‘Vensters’ – bibliotheek + Poëziestraat Koekelare

De jaarlijkse fotowedstrijd stond vorig jaar in het teken van ‘vensters’. Een venster als onderdeel van een gebouw biedt zowel een uitzicht op de buitenwereld of een kleine blik in het gebouw zelf. Maar even goed ging het om het venster van de fotograaf en zijn/haar kijk op de werkelijkheid en op Koekelare.

Tijdens de maand mei is er opnieuw een tentoonstelling van de foto’s in de hoofdbibliotheek en in juni is er een selectie foto’s te zien aan de gevels in de Poëziestraat (Noordomstraat).

01/05: rommelmarkt centrum Koekelare

Meer info: 0478 26 11 03

02/05-05/10: fotowedstrijd ‘De mens in Koekelare’

Het thema voor de fotowedstrijd van dit jaar is ‘De mens in Koekelare’. Iedereen -(amateur)fotograaf, hobbyist, smartphonefotograaf…)- kan vanaf 2 mei t.e.m. 5 oktober zijn/haar kans wagen om in drie foto’s het thema ‘De mens in Koekelare’ op de gevoelige plaat vast te leggen. 

Deelnemers bezorgen hun foto’s digitaal aan de dienst voor toerisme en cultuur. Het dagelijks bestuur van de cultuurraad kiest vervolgens de beste 20 foto’s die kans maken op een jury- of publieksprijs die in november toegekend worden.

Deelnameformulier en reglement zijn te verkrijgen bij de dienst voor toerisme en cultuur van Koekelare of via cultuurentoerisme@koekelare.be 

12/05: 6e streekbierenfestival – CC De Balluchon Koekelare

Op zaterdag 12 mei wordt cultuurzaal De Balluchon voor het zesde jaar op rij de grootste bruine kroeg van Vlaanderen. Ook nu is het hoofddoel: een warm en sfeervol bierfestival waar proeven en genieten centraal staan! Tal van brouwerijen stellen er hun pareltjes van bieren voor. Kleine en middelgrote brouwerijen gaan hand in hand om zo gekende en minder gekende streekbieren voor te stellen. Een waar paradijs met meer dan 100 bieren voor iedere bierliefhebber.

www.debierfanaten.be 

27/05: Dag van het Park + familiedag natuurzoektocht ‘De legende van het Motespook’ – Gemeentepark De Mote, Sint-Maartensplein Koekelare

De legende van het Motespook, een natuurzoektocht doorheen De Mote, staat tijdens de dag van het park op zondag 27 mei centraal. Van 13u30 tot 17u30 laten verschillende gidsen je kennismaken met deze natuurzoektocht. Diverse standjes in De Mote zorgen voor de nodige animo & voorzien je van een natje en een droogje. Koop er de nieuwe brochure en beleef gegarandeerd een namiddagje natuurplezier! 

Aan de hand van deze natuurzoektocht met de Westhoek KD's Jaek & Nink, leer je op een andere manier aan de hand van allerlei leuke opdrachten kennismaken met het park De Mote. Onze groene long in het centrum van de gemeente herbergt een groot aantal oude bomen, bosplanten en heel wat (grote en minder grote) beestjes.

Samen met Jaek en Nink ga je op zoek naar het Motespook. Wie of wat het is, kunnen we nog niet verklappen… Maar wees gerust, schrik hoef je niet te hebben!

‘De legende van het Motespook’ is gericht op gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar, maar uiteraard is iedereen van harte welkom!

Meer informatie: www.toerismekoekelare.be 

juni-juli-augustus-september: zomerzoektocht i.s.m. Krant van West-Vlaanderen

De gemeente Koekelare en Krant van West-Vlaanderen slaan dit jaar de handen in elkaar voor de jaarlijkse zomerzoektocht. KW zorgt in editie 2018 voor een unieke, uitdagende én uitgestippelde fietszoektocht van om en bij de 35 kilometer op voornamelijk Koekelaarse wegen.

De fietstocht verschijnt in de krant op vrijdag 15 juni en loopt tot en met vrijdag 28 september. Er zijn ook exemplaren van de fietstocht te verkrijgen bij de dienst voor toerisme. Deelname aan de zoektocht is gratis. Bezorg je volledig ingevuld deelnameformulier aan Krant van West-Vlaanderen en maak kans op een goed gevulde prijzenpot!

De antwoorden van de zomerzoektochten verschijnen op 12 oktober in Krant van West-Vlaanderen.

De winnaars zijn een weekje later - op 19 oktober – bekend en worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

juni-juli-augustus: speelstraten

Ook dit jaar stimuleert het gemeentebestuur wijkcomités om een speelstraat te organiseren. 4 comités gingen op het aanbod in. In een speelstraat kunnen kinderen gratis naar hartenlust spelen, op straat. En de ouders? Die kunnen ondertussen genieten van een drankje en een praatje met de
andere aanwezigen. Een aanrader!

Waar en wanneer?
 • zaterdag 30 juni van 14u tot 17u30 in Moscou
 • zaterdag 7 juli van 13u tot 17u in De Belofte
 • zaterdag 11 augustus van 14u tot 18u in de Robrecht de Friesstraat
 • zondag 19 augustus van 13u tot 17u in de Berkenlaan
Meer info: jeugddienst, 051 58 92 04 of jeugd@koekelare.be

juli en augustus: zomertentoonstelling

‘Een lach & een traan’ is anno 2018 het thema van de tweejaarlijkse zomertentoonstelling. Kunst met een lach en een traan als metafoor voor het leven, want vreugde en verdriet maken er onlosmakelijk deel van uit en beïnvloeden dus ook kunstenaars. Een lach en een traan, de essentie van het leven én van kunst.

In deze editie van onze zomertentoonstelling willen we je graag laten stilstaan bij de basisgevoelens. We hopen dan ook dat sommige kunstwerken je weten te beroeren, maar andere dan weer even goed een glimlach op je gezicht toveren of moet je huilen van het lachen…

Unieke locaties

Alle kunstwerken staan bovendien op unieke locaties: een gerestaureerde brouwerij (CC De Brouwerij), de tuin van een gerenoveerde dokterswoning in Belle Epoquestijl (Huis Proot) of een voormalig boerenerf dat werd omgetoverd tot een niet te missen site voor de WOI-toerist (Lange Max Museum). Of je komt op plaatsen die normaal gezien niet voor het publiek toegankelijk zijn.

Laat je lach of traan plakken

Tijdens onze zomertentoonstelling nodigen we jou ook uit om jouw lach of traan te delen. Noteer op een post-it in CC De Brouwerij wat jouw emoties heeft beroerd en plak het op onze post-itwall. 

De kunstenaars op een rijtje
 • Wim De Cauter (Koolskamp) beeldende kunstenaar, zal tentoonstelling in tuin van de hoop en tuin van Huis Proot.
 • Nicolas (Aalst) cartoonist, zal tentoonstellen in de serre van het Fransmansmuseum.
 • Patrick Steen (Keiem) beeldende kunstenaar, zal tentoonstellen op de Lange Max site.
 • Laurent Geers (Kortrijk) beeldende kunstenaar, zal tentoonstellen aan het gemeentehuis en de tuin van Huis Proot.
 • Linda Wyffels (Moorslede) beeldende kunstenaar, zal tentoonstellen op de zolder van de Brouwerij.
De werken van Käthe Kollwitz + ingestuurde oorlogspoëzie, tentoongesteld in de Poëziestraat, worden ook opgenomen in de brochure.
Vernissage op vrijdag 22 juni met karikaturist Marc De Roo en muzikaal opgefleurd door Acacia Ensemble.

juli en augustus + september: oorlogspoëzie in het straatbeeld

Wie tijdens Poëzieweek zijn/haar pen gebruikt heeft als wapen in strijd tegen oorlog en een gedicht of haiku gemaakt heeft rond Käthe Kollwitz/WOI/oorlog, maakte kans om zelf tentoongesteld te worden aan de gevels in de Poëziestraat (Noordomstraat) tijdens de zomertentoonstelling (juli-augustus) én de maand september.

2018 is het slotjaar van de herdenkingsperiode ’14-’18 naar aanleiding van het honderdjarige einde van de Eerste Wereldoorlog. Gedichtendag en Poëzieweek (25 januari – 31 januari) stonden dit jaar dan ook in het teken van Käthe Kollwitz. Deze Duitse kunstenares stond symbool voor haar opstand tegen sociale mistoestanden en oorlog. ‘Nooit meer oorlog’ is en blijft één van haar kernboodschappen…

05/07: volksspelennamiddag

Op donderdag 5 juli is iedere Koekelaarse senior naar jaarlijkse gewoonte welkom bij Geri Haerynck, Ichtegemstraat 37. Daar vinden opnieuw de volksspelen plaats. Er kan 2 keer gespeeld worden maar het is het eerste spelletje dat telt om kans te maken op een mooie prijs. Het belooft opnieuw spannend, amusant en gezellig te worden!

Inschrijven is niet verplicht en ook zij die liever kijken en een drankje nuttigen zijn van harte welkom.

11/07: 11-juliviering

Gratis optreden van ‘Ongekende evidenties’ van De Rode Boom naar aanleiding van Vlaanderen Feest! (Feestdag van de Vlaamse gemeenschap) in de Balluchon.

augustus en september: expo ‘Boter bij de vis’ CC De Brouwerij

Wat schaft de pot? Deze prangende vraag laat de Belgische bevolking de hele oorlog niet los. Al bij het begin van de Eerste Wereldoorlog is er een tekort aan voedsel. De schaarse voedingsmiddelen worden duur verkocht. Voedselproducenten en handelaars willen 'boter bij de vis'. Deze bekende uitdrukking slaat op de directe betaling bij levering. Ontdek het relaas van de Groote Oorlog vanuit een nieuw perspectief over het leven van alledag in de rondreizende expo 'Boter bij de vis'. 

20/08 – 24/08: ‘Zomerstreken’ i.s.m. Vorming Plus in Huis Proot

In de zomer mag het al eens trager en anders. Daarom organiseren we i.s.m. Vorming Plus ‘ZomerStreken’. Workshops op een unieke locatie. Ideaal om even een dag rustig aan te doen of gewoon te ontspannen ’s avonds na het werk.

De dagen worden weer langer en (af en toe) warmer.  Gewoontegetrouw pakken wij dan uit met ZomerStreken. Een week vol korte workshops in het hart van de Westhoek. We nestelen ons in de schaduw van Huis Proot en nemen een reeks boeiende programma’s mee in ons kielzog.

Meer informatie: www.vormingplusow.be 

31/08-03/09: Koekelare Leeft

Nazomerfestival met o.m. Les Truttes, Coco Jr. XL, Mesekens in Motown, Willy Sommers, De Kreuners…

Meer informatie : www.koekelareleeft.be 

09/09: Open Monumentendag

Dit jaar opnieuw geen vast thema, wel enkele kapstokken:
 • Voor families
 • Uitzonderlijk open
 • Herbestemming en restauratie
 • Vier mee: 30 jaar OMD!
 • Europees thema: Erfgoed in Europa – Europa in Erfgoed
Vaste locaties: Hovaeremolen, Lange Max Museum en De Brouwerij. Verdere uitwerking volgt nog!

Nieuw in Koekelare

Oplaadpunt elektrische fietsen

Is je batterij van je elektrische fiets (bijna) plat? Geen paniek, want aan de dienst toerisme is er een oplaadpunt met vier stekkers om je batterij opnieuw wat 'jus' te geven... Geniet ondertussen van een hapje en/of drankje op het nabijgelegen terras of bezoek onze musea.

Locatie: Sint-Maartensplein 15b, ter hoogte van het fietsenrek.

Publieke laadpalen elektrische wagens

Aan elke laadpaal kunnen twee elektrische auto’s tegelijk opladen. Het opladen zelf is tegen betaling. Dat doe je met je laadpas of een app. De oplaadtijd hangt af van het type batterij.

Locaties: Kutsersplein (tussen Dorpsstraat en Noordomstraat) & Mokkerplein (Pottebezemstraat)