20 Jaar Iers Vredespark in Mesen
12 June 2018 - Mesen - Bron: Peace Village
Hope & History - Hoop & Geschiedenis
17 juni 2018 om 19u, Iers Verdespark Mesen
Noord-Ierse jongeren herdenken twee decennia Iers Vredespark in Mesen

In 2018 herdenken we niet enkel de verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, maar ook de twintigste verjaardag van het einde een veel recenter conflict. Met het tekenen van de Goede Vrijdagsakkoorden en de bouw van het Iers Vredespark in Mesen, kwam ook officieel een einde aan de ‘Troubles’ tussen het IRA en het Britse leger in Noord-Ierland. Wie de media volgt of de regio wat kent, weet dat het probleem zelfs twintig jaar later soms nog de kop opsteken. 

Dicht bij de druk besproken grens tussen Ierland en Noord-Ierland, vind je St Paul’s High School en Newtownhamilton High School. Alhoewel beide scholen slechts enkele kilometer van elkaar verwijderd zijn, kunnen de tegenstellingen niet groter zijn. Samen met het Britse St Joseph’s College wordt nu een gemeenschappelijk educatief project op poten gezet. Via tal van activiteiten proberen de jongeren vandaag bruggen te bouwen tussen de protestantse en katholieke gemeenschap.

Als je samen aan de toekomst timmert, is een terugblik naar het verleden altijd interessant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog stonden de grootouders van veel van deze leerlingen zij aan zij in de loopgraven van de Westhoek. Een uniek feit want thuis ging het conflict tussen protestanten en katholieken gewoon verder, en dat nog ruim 80 jaar. Pas in 1998, toen de Goede Vrijdagakkoorden werden getekend, zwegen de wapens in Noord-Ierland.  Dat zelfde jaar openden de Britse Koningin de Ierse Presidente het Island of Ireland Peace Park, het vredesmonument in Mesen voor de Ierse soldaten die sneuvelden tijdens de Groote Oorlog.  

Deze week verblijven de drie scholen in de Peace Village en bezoeken ze samen de vroegere slagvelden. Op 17 juni staan ze ook even stil bij de 20ste verjaardag van het prachtige Iers Vredespark in Mesen. De leerlingen gingen zelf op zoek naar passende teksten en muziek die ze samen zullen opvoeren tijdens een ceremonie aan hun vredespark. Verder is er ook een toespraak door de burgemeester van Mesen en de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk en Ierland voorzien. Tot slot wordt er nog een herdenkingsboom geplant, gevolgd door een receptie aangeboden door de Peace Village.

De coördinatie verloopt via de Peace Village. Ook de ontstaansgeschiedenis van de hostel is gelinkt aan het Vredespark. Verder konden de scholen ook rekenen op een financiële duw in de rug voor hun verblijf via de projectwedstrijd die de Peace Village organiseert. Ook Stad Mesen staat volledig achter het project en levert logistieke steun voor de plechtigheid.
 
De plechtigheid vangt aan om 19u en is open voor het publiek.
 
Locatie ceremonie: Island of Ireland Peace Park, Armentiersesteenweg, Mesen
Locatie boomplanting en receptie: Peace Village, Nieuwkerkestraat 9a, Mesen