85 jongeren uit 45 verschillende landen werken een week aan hedendaagse vredesboodschap
17 August 2018 - Mesen - Bron: Peace Village
Tussen 24 en 29 augustus 2018 vindt in Peace Village Mesen het meest internationale jongerenproject ooit plaats in het kader van de herdenking van de Groote Oorlog. Maar liefst 85 jongeren uit 45 verschillende landen werken er een week lang aan een hedendaagse Vredesboodschap. Nooit eerder was er een project waar zoveel verschillende nationaliteiten in werden betrokken. Alle deelnemers zijn of worden dit jaar 18 (18 in 18). Doorheen de week zijn er een hele reeks workshops en zijn er bezoeken aan WOI sites. In het 2e deel van de week zullen de jongeren zelf hun hedendaagse vredesboodschap bepalen en vertalen in verschillende expressievormen (Theater, Dans, Film, Plastische kunst,…). Tijdens een slotceremonie op 28 augustus zullen ze die boodschap dan overhandigen aan beleidsmakers van vandaag.

De  45 deelnemende landen: Turkije, Nicaragua, Pakistan, Roemenië, Madascar, Rusland, Armenië, Nepal, Polen, Estland, Malta, Tjechië, Peru, India, Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Wit-Rusland, Canada, Zwitserland, Ukraïne, Luxemburg, Moldavië, Oostenrijk, Mexico, Senegal, Zimbabwe, Nigeria, Liberia, Sri Lanka, Letland, Macedonië, Egypt, Burkina Faso, Tunesië, Zuid-Afrika, Griekenland, Argentinië, Nieuw – Zeeland, Noorwegen, Australië, Spanje, België, Servië en Barbodos.

Tijdens de slotceremonie (28/8) zijn politici uit de Kamer en het Vlaams parlement aanwezig. Ook Federaal Minister Wilmès zal aanwezig zijn samen met vertegenwoordigers van de ambassades van de betrokken landen.

Tijdens de week nemen de jongeren ook deel aan Peace tot he world (25/8), wonen ze de Last Post bij (24/8) en bezoeken ze ook CWRM (26/8). Daarnaast bezoeken ze op 25/8 de verschillende sites van de Ieperboog (van Diksmuide, over Passendale tot Ploegsteert).

Maar naast deze bezoeken en de inhoudelijke workshops van de eerste dagen is vooral de slotceremonie een belangrijk moment. Het is daar dat de jongeren hun eigen hedendaagse vredesboodschap zullen brengen.