Historische evocatie: Het leven op het domein Cabour op het einde van de Eerste Wereldoorlog
21 augustus 2018 - Adinkerke - Bron: Gemeente De Panne
Levende Geschiedenis is het uitbeelden van historische gebeurtenissen en/of tijdvakken door middel van demonstraties van het dagelijks leven in historische kostuums, met gebruik van eveneens historische gebruiksvoorwerpen, op een historische plaats voor educatieve doeleinden. De dienst Cultuur en de Werkgroep Museum Cabour Wereldoorlog II & 2/4 Lansiers organiseren voor het zevende jaar op rij een historische evocatie op het domein Cabour. Na de editie in 2017, valt ook dit jaar de evocatie in het weekend van de Open Monumentendag.

Het thema van dit jaar is 'Het leven op het domein Cabour op het einde van de Eerste Wereldoorlog'. Binnen- en buitenlandse re-enactors brengen de verhalen uit 1918 tot leven en beelden o.a. het aanleggen van de laatste loopgrachten, het bouwen van artilleriestellingen en de verpleging van gas- en Spaanse griep slachtoffers uit.
 
Naar aanleiding van de Open Monumentendag zijn er op zondag geleide bezoeken aan enkele relicten van de Eerste Wereldoorlog op het domein Cabour. Deze bezoeken gaan door om 10.30u, 11.30u, 14.30u, 15.30u en 16.30u. Vooraf reserveren is niet nodig.
 
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar zijn er vertelsessies met verhalen over de Eerste Wereldoorlog in onze regio, op zaterdag door Dries Chaerle en jeugdauteur Anne Provoost; op zondag opnieuw door Anne Provoost en een andere jeugdauteur, Herman Van Campenhout. Ook zijn er workshops voor kinderen in het kader van de gratis en tijdelijke tentoonstelling 'De Oorlog in Papier'.
 
Op beide dagen worden ook nog de volgende activiteiten aangeboden:
  • tand van de Koninklijke Unie Belgische Zendamateurs UBA sectie ON4KSD
  • Gratis bezoek aan het Museum Cabour & 2/4 Lansiers en het Museum IWVA-Cabour
  • Aangepaste muzikale randanimatie
  • Drank- en eetstand ten voordele van Cross to Romania
Zaterdag 8 september 2018 - 10.00u-18.00u
Zondag  9 september 2018 - 10.00u-17.00u
 
Domein Cabour, Moeresteenweg 141, 8660 De Panne (Adinkerke)
 
Toegang gratis
 
Meer info: dienst Cultuur, Zeelaan 21, 8660 De Panne, 058-42 97 53, cultuur@depanne.be
 
In het kader van de herdenking 100 jaar Grote Oorlog en met de gewaardeerde medewerking van de Werkgroep Museum Cabour Wereldoorlog II & 2/4 Lansiers, de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht, het Historisch Comité, het Agentschap voor Natuur en Bos, Cross to Romania, Herita, Open Monumentendag en Vlieg.