Museumweekend: 100 jaar bevrijding
27 september 2018 - Zonnebeke - Bron: MMP 1917
In het voorjaar van 1918 zitten de troepen aan weerszijden van het front vast in een stellingenoorlog. Na een ultieme Duitse poging om door te breken met hun Lenteoffensief, keren de kansen voorgoed voor de geallieerden. Koning Albert I krijgt de leiding over een internationale troepenmacht ‘Legergroep Vlaanderen’. De oorlog komt opnieuw in beweging waarbij de Belgen een belangrijke rol spelen bij de inname van de hoogtes tussen Zonnebeke en Diksmuide. Op 28 september 1918 nemen de Karabiniers en Grenadiers de puinen van Passendale in. De 7de Infanteriedivisie verovert het bos van Houthulst. Naar aanleiding van de dubbelplechtigheid ‘100 jaar bevrijding’ op 28 september, gaat het Museumweekend dit jaar uitzonderlijk op 29 en 30 september 2018 door. Het museumweekend vindt plaats tussen 10u00 en 18u00 op het kasteeldomein van Zonnebeke. 

Het MMP1917 focust in het weekend op Living History die het verhaal van de troepen tijdens WO1 voor groot en klein toegankelijk maakt. Tal van historische figuranten uit binnen- en buitenland brengen hiervoor het weekend door op het kasteeldomein van Zonnebeke. Met hun kampementen, wapens en historische voorwerpen creëren zij de thematische tijdslijn ‘1914-1918’ waardoor de bezoeker als het ware  door de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog wandelt. De tijdslijn eindigt  aan de tijdelijke tentoonstelling ‘1918 – The Final Offensive’ in Villa Zonnedaele.

Naast de Living History focust het MMP1917 dit jaar ook op de bevrijdingssfeer van 100 jaar geleden. Het hele weekend gaan er in het park volksspelen en thematische knutselactiviteiten door, wordt er authentieke livemuziek gespeeld, kan men zich laten fotograferen in een historische setting, genieten van sportwedstrijden anno 1918, proeven van allerhande lekkernijen aan de historische foodstands enz. Blikvanger van het weekend is de grote spiegeltent waar naast de catering ook heel wat activiteiten en workshops zullen doorgaan. Zo is er op zaterdagvoormiddag een lezing over het laatste oorlogsjaar door Dr. Tom Simoens (Royal Military Academy Brussels, UGent). Om 19u00 brengen historische figuranten er een cabaretavond met zang en spel. Wie zin heeft om iets bij te leren over de na-oorlogse etiquette, kan op zondagnamiddag in de spiegeltent terecht voor de workshop ‘Afternoon tea’. Het weekend wordt er afgesloten met een ‘Thé dansant anno 1918’ onder muzikale begeleiding van de groep Grupetto. Het MMP1917 biedt dat weekend ook begeleide bezoeken aan de zeven herinneringstuinen in het Passchendaele Memorial Park aan. Al deze activiteiten zijn gratis.