Nieuwe vredesboom in Stadspark Veurne
09 November 2018 - Veurne - Bron: Stad Veurne
De Stad Veurne heeft een nieuwe vredesboom aangeplant op vrijdag 9 november 2018. In 231 Vlaamse steden en gemeentes moeten deze bomen de herdenkingsperiode rond honderd jaar Eerste Wereldoorlog officieel afsluiten.Onroerend Erfgoed en het Agentschap voor Natuur en Bos organiseren samen met de steden en gemeenten dit herdenkingsevenement. Het planten van herdenkingsbomen is een oude traditie. Door het planten van de boom, creëren de steden en gemeenten een levend monument dat de komende decennia zichtbaar zal blijven.

In Veurne is er in het Stadspark een zomereik geplant om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. 11 november 1918 was voor de stad op meerdere punten een scharniermoment. Tijdens die vier jaar van oorlog was Veurne de hoofdstad van het onbezette België. Door de wapenstilstand keerde de vrede terug, en werd Veurne weer een gewone provinciestad.

Op zondagavond 11/11/2018 is er een herdenkingsfakkeltocht en die zal trouwens bij de nieuwe vredesboom starten. De fakkeltocht trekt door het centrum van Veurne en tijdens de tocht zal er een monument voor Victor Kemp worden onthuld. Kemp was als sasmeester verantwoordelijk voor het onderwater houden van de IJzervlakte. De fakkeltocht start om 18 uur in het Stadspark.