Herdenking Wapenstilstand (Proven)
28 oktober 2019 - Proven - Bron: de prOvenaar
Na vier jaar vooral de Eerste Wereldoorlog in de herinnering te hebben gebracht, kwam dit jaar de laatste oorlog in de belangstelling, vooral met de herdenking van het begin van de bevrijding 75 jaar geleden. Nog wat Provenaars hebben herinneringen aan Wereldoorlog 2, zij het dan eerder uit hun kindertijd. Was 14-18 een barre periode voor vooral de soldaat aan het front, 40-45 was dit zeker voor de burger door de onderdrukking. Tot kort geleden hadden wij bij de herdenking enkele werkweigeraars en weggevoerden te gast. Jonge mannen werden gedeporteerd om dwangarbeid te verrichten, meestal ver in Duitsland. De leefomstandigheden hier waren ronduit slecht, men overleefde, hield vol.

We hebben redenen genoeg om 75 jaar vrede te vieren, we hebben het hier goed. Maar 11 november draagt altijd een schaduwkant en doet ons denken aan de mensen die in conflictgebieden wonen, vluchten, uitgemoord worden ... Zet het nieuws aan en er wordt bijna dagelijks over bericht.

Bij deze wordt u dan ook, zoals elk jaar, hartelijk uitgenodigd op de herdenking van de wapenstilstand.

Om 10.00 u. is er een eucharistieviering voor de slachtoffers van beide oorlogen. Hierna luistert Koninklijke Harmonie De Volksvreugd de kranslegging bij het monument op.

Voor elf-november-comité Proven, Marc Debergh