100 jaar Wapenstilstand in Passendale
26 oktober 2018 - Passendale - Bron: Gemeente Zonnebeke
Passchendaele Ceremony

De Canadese inname van de puinen van Passendale op 10 november 1917 betekende het einde van de Slag bij Passendale. De gemeente Zonnebeke en het Memorial Museum Passchendaele 1917 herdenken dit jaarlijks met de Passchendaele Ceremony aan het Crest Farm Memorial en een fakkeltocht.

De optocht volgt het traject van de bloedige laatste honderd meter van de aanval en eindigt aan de kerk van Passendale. Na de plechtigheid is er een openluchtreceptie op de markt van Passendale.

➔ 10 november van 18 tot 19.30 uur, Passendale centrum

Herdenkingsconcert met Dirk Brossé, Sioen en Jef Neve

Concert van Dirk Brossé, Jef Neve en Frederik Sioen, speciaal gecomponeerd voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. De drie componisten – met drie verschillende muzikale achtergronden – zijn na veel lectuur, historische research en gezonde discussies tot één geheel gekomen. Distortion, a Hymn to Liberty was geboren.

De titel spreekt voor zich. Om als mens en als volk tot de ultieme vrijheid te komen was er distortion. Velen waren losgerukt van alle banden en wisten niet meer wat boven, onder, goed of slecht was. Vechten voor vrijheid, op zich al een contradictie, was destijds broodnodig om te overleven.

Het is een uniek muziekstuk geworden waarbij elke componist binnen zijn eigen muzikale taal een persoonlijke invulling heeft gegeven aan het thema ‘vrede en vrijheid’. De drie componisten hebben onafhankelijk en in volledige vrijheid gewerkt. Hun enige bindmiddel was een uitgesproken
liefde voor een lyrische muzikale taal en een oeverloos respect voor elkaars talent.

Het resultaat is een mozaïek van unieke sferen, pakkende emoties en geraffineerde klankkleuren geworden.

➔ 10 november om 21 uur in het kasteeldomein van Zonnebeke, tickets aan 15 te koop via www.passchendaele.be