CWGC collega’s komen samen op de begraafplaatsen en gaan de strijd aan tegen de uitzonderlijke onkruidgroei
10 August 2021 - Passendale - Bron: CWGC
Op woensdag 11 augustus 2021 slaan de collega’s van de kantoor- en bouwmedewerkers van de Commonwealth War Graves Commission in Ieper de handen in elkaar om hun collega tuinmannen te helpen. Nu de vele regenval en ideale temperaturen voor een uitzonderlijke groei van onkruid zorgen in de kleurrijke bloemenborders van de typische Gemenebest begraafplaatsen in de regio is alle hulp welkom. Of het nu managers zijn of vaklieden, boekhouders of metsers, erfgoedspecialisten of timmermannen: de verschillende departementen die instaan voor het dagelijkse reilen en zeilen van het beheer van de begraafplaatsen en monumenten in Centraal West-Europa kiezen ervoor om als één team aan de slag te gaan. Op die manier wil de CWGC te Ieper de uitzonderlijke periode overbruggen.

Komende woensdag blijven de (thuis)bureaus leeg en bundelen de bijna 200 werknemers van de CWGC uit àlle departementen in België hun krachten om hun collega tuinmannen te helpen met het wieden van de bloemenborders. De bouwafdeling helpt de volledige week mee. De CWGC in België werkt 100% pesticide-vrij. De ruim 220 begraafplaatsen in België worden allemaal manueel door de tuinmannen gewied. In de Ieperboog gaat het over zo’n 100 kilometer bloemenborders. De hevige regenval die deze zomer het land teistert, is de ideale voedingsbodem voor allerhande planten – niet in het allerminst onkruid. Een verlofperiode met kleinere bezetting, extreme regenval en een engagement om 100% pesticide-vrij te werken, leidt er echter toe dat het werk zich opstapelt.Om dezelfde reden sloot de Commonwealth War Graves Commission reeds samenwerkingsovereenkomsten met beschutte werkplaatsen Westlandia en de WAAK, die de tuinmannen een hand toesteken bij het onkruidvrij maken van de begraafplaatsen. Een duurzame én ecologische oplossing, die werkgelegenheid creëert in de streek, het manuele werk werkbaar houdt, en de natuur niet onnodig met pesticides schaadt.

Voor de collega’s van de Commonwealth War Graves Commission wordt het een dag in het teken van verbondenheid. Verbondenheid met hun werk, de collega’s, de gesneuvelden die hier vielen voor onze vrijheid en de prachtige natuur op de CWGC begraafplaatsen.

Tuinbouwafdeling in cijfers
  • De CWGC telt in Centraal West-Europa ongeveer 200 werknemers, waarvan bijna 150 tuinbouwmedewerkers. 88 hiervan werken in de Ieperboog
  • De CWGC in Centraal West-Europa draagt zorg voor ruim 250 begraafplaatsen. In België liggen de meeste (ruim 220).
  • De begraafplaatsen in de Ieperboog bestaan uit 75 hectares gras (te vergelijken met ongeveer 100 voetbalvelden), meer dan 100 km bloemenborders (te vergelijken met afstand van Ieper naar Brussel) en ongeveer 60.000 rozen (te vergelijken met wanneer je de ganse Ieperse markt zou volplanten).
  • In de ruime omgeving van Ieper zijn vijf tuinmangroepen tewerkgesteld. Elke groep is verantwoordelijk voor een toegewezen reeks begraafplaatsen.