A street called Langemarck
22 November 2022 - Langemark-Poelkapelle - Bron: Gemeente Langemark-Poelkapelle
Vandaag vind je in Duitse steden ongeveer 35 straten of pleinen met de naam "Langemarck". Veel Langemarckstraten ontstonden tijdens de Weimarrepubliek en refereerden naar de nationalistische Langemarck-Mythe die tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstaan was: dat Duitse studenten op 11 november 1914 aangevallen hadden onder het zingen van ‘Deutschland über Alles’. Met het project ‘A street called Langemarck’ wil het bestuur, samen met het In Flanders Fields Museum en de School of History and Gateways Partnerschip alle Duitse steden met een straat of plein verwijzend naar ‘Langemarck’ via brief oproepen om een correcte duiding bij de naam te geven. Dr. Stefan Goebel (Univerity of Kent) gaf op 9 november 2022 in Ieper ook een lezing over het onderwerp.

Na de machtsovername door de NSDAP in 1933 nam het aantal Langemarckstraten exponentieel toe. In hun ogen stond ‘Langemarck’ symbool voor de offerbereidheid van de Duitse jeugd om voor het vaderland te sterven. ‘Langemarck’ ging deel uitmaken van het weefsel en het ritme van het stadsleven en begon zo zijn stempel te drukken op de parafernalia van het dagelijkse leven, zoals visitekaartjes en wegenkaarten. Mensen wachtten bij bushaltes met de naam "Langemarckstraße" en de namen van deze haltes werden omgeroepen in het openbaar vervoer. Zo zou de ‘Langemarckgedachte’ op subtiele wijze in het dagelijks leven infiltreren.

Na het einde van de oorlog werden de meeste van deze straten hernoemd, maar de ‘Langemarckstraten’ hoeven helemaal geen andere naam te krijgen. Dit is onnodig noch wenselijk. Maar duiding is belangrijk.

Met het project moedigen we de Duitse steden met een Langemarckstraße aan, om voor die noodzakelijke duiding te zorgen. Dit kan door naast het straatnaambord een kleine plaquette aan te brengen met de essentiële feiten (bijvoorbeeld "Langemarck: verwoest in de Eerste Wereldoorlog, nu gewijd aan de vrede"). Om de complexiteit van de geschiedenis en de herinnering aan de slag over te brengen, stellen wij bovendien voor om op de plaquette een QR-code op te nemen naar de projectwebsite https://lp.be/langemarkstrasse. Wij zien dit als een kans om het publiek bewust te maken van de Slag bij Langemark in 1914, hoe de herinnering daaraan tijdens het Derde Rijk werd misbruikt, en ook van de naoorlogse geschiedenis van onze gemeente en regio, die vandaag gewijd zijn aan het bevorderen van de vrede.

De brieven naar de Duitse gemeentebesturen werden op woensdag 9 november 2022 om 15.30u in het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle officieel ondertekend door Eerste Schepen van Langemark-Poelkapelle Laurent Hoornaert, door de voorzitter van In Flanders Fields Museum Dimitry Soenen en door Dr. Stefan Goebel van de University of Kent.

Van links naar rechts: Laurent Hoornaert, Stefan Goebel en Dimitry Soenen.





’s Avonds gaf Dr. Goebel een voordracht over het onderwerp. De voordracht werd in het Engels gegeven.

Meer info: lp.be/langemarkstrasse