Paters bezoeken de frontstreek
30 September 2008 - Westvleteren - Bron: Het Nieuwsblad
Paters verlaten abdij voor teambuilding

WESTVLETEREN/IEPER - Voor één dag werd er geen trappist gebrouwen in de abdij van Westvleteren. De paters zijn op stap gegaan in de frontstreek van de Westhoek. Een vorm van teambuilding. 'We maken jaarlijks een uitstap. Dit helpt om het groepsgevoel in onze gemeenschap te bevorderen', verduidelijkt vader abt Manu Vanhecke.

De paters zijn in de eerste plaats gekend om hun wereldberoemde trappistenbier. Een 'Westvleteren' is erg gegeerd en op E-Bay worden er zelfs grote bedragen voor gevraagd en neergeteld. Maar gisteren lag de abdij dus stil. 'We hebben onze eigen streek bezocht en wat beter leren kennen. Want we wonen hier al vele jaren en voelen ons één met de regio. Elk jaar maken we een uitstap. Dat wordt met een kleine groep voorbereid en is een verrassing voor de rest van onze broeders', vertelt abt Manu.

Dit jaar stond de uitstap in het teken van oorlog en vrede. De paters bezochten onder andere het Talbot House in Poperinge, ze volgden de frontlijn tot in Frankrijk en waren ook op Tyne Cot Cemetery en in Mesen op bezoek. Piet Chielens, coördinator van het In Flanders Fields Museum, was daarbij hun gids. Ze brachten eveneens een bezoek aan het museum en waren er diep van onder de indruk. Ten slotte werd ook de Anglicaanse kerk in de Elverdingestraat aangedaan.

Hun bezoek werd afgerond met het bijwonen van de Last Post onder de Menenpoort. De paters stonden er bewonderend en sereen te kijken en te luisteren in hun habijt met een jasje erboven. Tijdens de plechtigheid bad vader abt een gebed voor de gesneuvelden en voor vrede in de wereld.

'Ook vandaag nog worden ontelbaren de dood in gejaagd en worden mensen tegen elkaar opgezet, soms in naam van God. Dit is een oproep tot vrede, in ons hart, in ons leven, in onze omgeving met elkaar, in eerbied voor al wat leeft op aarde', luidde de krachtige vredesboodschap van vader abt. Daarna zongen de broeders een gregoriaans vredeslied. Achteraf noemde abt Manu de Last Post, die hij voor het eerst bijwoonde, nog een indrukwekkend gebeuren met een liturgische dimensie, die veel mensen aanspreekt.

www.sintsixtus.be

Piet Lesage