Wandelroute Lange Max voert je door oorlogslandschap
09 April 2010 - Koekelare - Bron: Het Nieuwsblad

Tocht verbindt allerlei bezienswaardigheden 

KOEKELARE - Aan het museum Lange Max kan je sinds kort een rustige en vredige wandeling maken: 3,5 kilometer in het vroegere oorlogslandschap van Lange Max.

Lange Max is de naam van een groot Duits kanon uit de Eerste Wereldoorlog dat Duinkerke op zijn grondvesten deed daveren. Dat kanon stond opgesteld in Koekelare, en daardoor was Lange Max de enige marinebatterij die zo ver landinwaarts lag. De overgrote meerderheid van de 44 vaste Duitse batterijen in West-Vlaanderen stond langs of dicht achter de kust.

De betonnen muren van de vroegere geschutbedding van dit kanon zitten diep in de grond, maar enkele jaren geleden zijn ze vrijgemaakt. 'En nu hebben we een beroep gedaan op de archeologisch-historische kring De Spaenhiers om het hele verhaal achter de site Lange Max uit te pluizen en neer te schrijven', zegt Noël Vandecasteele van de vzw Leughenboom, die de site Lange Max beheert.

IJskelders en kraters

Zo is een tekst gemaakt die samen met het interessant fotomateriaal gebruikt is om een wandelkaart samen te stellen. En die kaart is de gids die informatie bezorgt over het 3,5 kilometer lange wandeltraject.

De wandeling vertrekt aan het museum Lange Max en gaat door het oorlogslandschap van die tijd. Onderweg zie je het voormalige koetshuis van het verdwenen Kasteel de Couckelaere, de ijskelders in het bos, de put waar het kanon Lange Max destijds stond en een krater uit 1914-1918.

Soldatenspullen

Maar er is niet alleen de nieuwe wandelroute in de omgeving van de site Lange Max, ook het vredesmuseum is de moeite waard. In dat museum maakt de bezoeker kennis met de geschiedenis van het Duitse Marinekorps Flandern, dat de Belgische kust en het hinterland bezette tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van levensechte taferelen, maquettes, supergrote foto's, militaria en trench-art komt de bezoeker terecht in de tijd van de Grote Oorlog.

Daarnaast zijn er allerhande voorwerpen zoals bajonetten, knopen, gebruiksvoorwerpen van de soldaten, poetsmateriaal, munitie, tassen, broodzakken en drinkbussen. Het zijn zowel Belgische als Duitse soldatenspullen. En tot slot is er ook nog een kast met loopgravenkunst, eretekens en een collectie obussen.

Het vredesmuseum Lange Max bevindt zich aan de Clevenstraat 2 in Koekelare. Het is open tot eind september, iedere zondag van 14 uur tot 18 uur.

Ronny Vanhooren