Nieuwe grafsteen voor broers en oud-strijders
10 oktober 2011 - Oostvleteren - Bron: Het Nieuwsblad

VLETEREN - Op de gemeentelijke begraafplaats van Oostvleteren werd zaterdag een nieuwe grafsteen onthuld voor de twee broers Remi en Hippoliet Billiaert. 

Zij waren de grootooms van Ieperling Alain Vansevenant, die het initiatief nam voor de nieuwe grafsteen. 'Remi, die als kind een trap van een veulen kreeg en daardoor licht mentaal gehandicapt was, werd soldaat in de Eerste Wereldoorlog, ook al had zijn vader er alles aan gedaan om dat te verhinderen. Ook Hippoliet vocht in de Eerste Wereldoorlog. Hippoliet overleefde de oorlog, maar Remi sneuvelde in Moorslede op 8 oktober 1918, waar hij een militair graf kreeg.

'Nog geen half jaar later haalde Hippoliet uit pure frustratie het lijk van zijn broer uit het militaire graf. Hij voerde de kist op een kruiwagen van Moorslede naar Oostvleteren. De pastoor weigerde eerst om hem opnieuw - dit keer burgerlijk - te begraven, waardoor de kist enkele dagen bij het kerkportaal bleef staan. Op 11 maart 1919 werd hij toch herbegraven op het kerkhof van Oostvleteren, waar hij nu nog altijd rust', vertelt Alain Vansevenant.

Hippoliet werd later boer in Canada en kwam in 1950 terug naar België. Hij overleed in 1963. Hij werd begraven naast zijn broer op het kerkhof van Oostvleteren.

De twee houten grafkruisjes, die hun beste tijd gehad hebben, werden nu vervangen door een nieuw betonnen gedenkteken, een realisatie van leerlingen en leerkrachten van het VTI van Ieper: twee kruisjes op een sobere betonnen sokkel in wit beton, kleur van de hoop en gelijkend op de militaire grafzerken van de Eerste Wereldoorlog.

(pli)