Koning Filip en Koningin Mathilde komen naar 'Lichtfront'
24 september 2014 - Ploegsteert - Bron: Provincie West-Vlaanderen
Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde wonen GoneWest-evenement 'Lichtfront' bij op vrijdag 17 oktober 2014

Op vrijdag 17 oktober 2014 wonen Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde het GoneWest-evenement ‘Lichtfront’ bij. Het koningspaar zal in Ploegsteert te gast zijn.

8.400 fakkels en 9 vuurkunstwerken over een afstand van 84 km

Het ‘Lichtfront’ is een eenmalig evenement op vrijdag 17 oktober, waarbij tussen 19 uur en 20u30 de frontlijn van eind 1914 in de Westhoek in vuur wordt gezet. Over een afstand van 84 km, van het strand in Nieuwpoort tot aan ‘The Memorial to the Missing’ in Ploegsteert, wordt de frontlijn opgelicht door een mensenketting van 8.400 fakkeldragers.

Op negen plaatsen wordt speciale aandacht besteed aan historische passages uit de Eerste Wereldoorlog: deze worden gemarkeerd met grote vuurkunstwerken. 

Het evenement zal live uitgezonden worden op Canvas, van 19 uur tot 20u30.

‘Lichtfront’ is een project binnen ‘GoneWest’, het culturele evenementenprogramma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WOI.

600.000 namen van slachtoffers worden geprojecteerd

Naast de duizenden fakkeldragers langs het parcours van 84 km en de artistieke vuurinstallaties op negen locaties worden tijdens ‘Lichtfront’ ook de 600.000 namen van slachtoffers geprojecteerd op het Albert I-monument in Nieuwpoort, de IJzertoren in Diksmuide en het Belfort in Ieper. Het ‘In Flanders Fields Museum’ uit Ieper verzamelt de 600.000 namen van burgers en militairen die het leven lieten in België door de oorlog.

Een evenement in samenwerking met vele partners

Het ‘Lichtfront’ is een organisatie van de Provincie West-Vlaanderen. Het evenement wordt georganiseerd met de steun van de Vlaamse en federale overheid en gebeurt in samenwerking met Muziekclub 4AD uit Diksmuide, Festival Dranouter en de steden/gemeenten Nieuwpoort, Diksmuide, Houthulst, Langemark-Poelkapelle, Ieper, Zonnebeke, Heuvelland, Mesen en Ploegsteert. De vuurkunstwerken worden gebouwd door De Vuurmeesters uit Gent.

Meer info: www.gonewest.be