Vrouwen in de Grote Oorlog
30 May 2015 - Oostduinkerke - Bron: Gemeente Koksijde
In het Erfgoedhuis (Leopold II-laan 2 in Oostduinkerke) loopt van maandag 22 juni tot zaterdag 25 juli 2015 een merkwaardige tentoonstelling Vrouwen in de Grote Oorlog. Het betreft een initiatief van VIVA-SVV en Linx+ die de expo al in heel wat steden en gemeenten presenteerden.

De inhoud van de tentoonstelling wordt weergegeven op een 20-tal mooi afgewerkte banners. Vier ervan behandelen het thema "De Duitsers vallen aan" en 13 "Vrouwen in WO I". Ze beschrijven gevarieerde onderwerpen zoals verpleging, verzet, liefdadigheid, armoede, liefde en prostitutie. Het laatste deel (3 banners) geeft een overzicht van het einde van WO I. Daarnaast zijn er ook 24 reproducties van kunstwerken die de ellende uit die tijd weergeven.

De lokale afdeling van VIVA-SVV voegt een eigen touch aan de expo toe. Drie vitrinekasten evoceren de verpleging in diverse veldhospitalen, o.a. in L’Océan De Panne, in Vinkem, Beveren a/d IJzer en Hoogstade (Clephoek). Minder bekend, maar realiteit in Koksijde was een gebouw in de Ernest Bertrandlaan dat dienst deed als burgerlijk hospitaal.

Toegankelijk elke werkdag en zaterdag van 13.30 tot 16.30 u. Gratis toegang. Met medewerking van het gemeentebestuur.

Foto kaft boek: de Amerikaanse Mary Borden was verpleegster in o.a. het Hôpital Chirurgical in Roesbrugge. Daarover schreef ze het boek "De verboden zone".