Ook Brandweer Heuvelland herdenkt 30.000e Last Post
22 June 2015 - Westouter - Bron: Brandweer Heuvelland
Volg wereldwijd 30.000ste Last Post ter herdenking van gesneuvelde soldaten WOI  in de brandweerkazerne te Westouter (Rodkruisstraat 2C, Heuvelland/Westouter) op 9 juli 2015 vanaf 19u.
 
Op 9/07/2015 wordt de 30.000ste Last Post geblazen onder de Menenpoort (The Menin gate Memorial to the Missing) in Ieper, België, ter herdenking van de gevallen soldaten tijdens WOI. De Last Post is in oorsprong het klaroengeschal dat in het Britse en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. Sinds 1928 organiseert The Last Post Association in Ieper elke avond een plechtigheid onder de Menenpoort waarbij dit klaroengeschal weerklinkt (met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1944). Elke dag weer is de Last Post het definitieve eerbetoon aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.



The Last Post Association stelt zich tot doel deze ode eeuwig in stand te houden. Door weer en wind, sneeuw en zon, blazen de klaroeners van de Last Post Association aan de Menenpoort elke dag opnieuw hun vaarwel aan de gesneuvelden. The Menin Gate Memorial to the Missing, verzamelt de namen van 54.897 gesneuvelden uit de voormalige Commonwealth, wiens lichamen nooit teruggevonden zijn. Het is een traditie dat de klaroeners van de Last Post Association gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en dus ook het brandweeruniform dragen. GoneWest, het cultuurprogramma van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, wil de wereldwijde solidariteit onder brandweerlui eren met een ‘Ode aan de Ode’..
 
Onze brandweerkazerne participeert mee en opent haar deuren voor het mondiale evenement 30.000ste Last Post dat live gevolgd kan worden vanaf 19.50u u ’s avonds (GMT+2) op 9 juli 2015.

Programma
  • 19u00: doedelzakspelers bij de start van het evenement
  • 19u15: verwelkoming + optreden Derek & Ronny Verbiest (ism SpotsopWest)
  • 19u50: Live uitzending 30000ste Last Post op groot scherm
  • 20u45: Last Post geblazen door klaroenspelers brandweer Heuvelland
Het televisieprogramma zal bestaan uit een live captatie van de ceremonie, waarbij verschillende betrokken landen live zullen deelnemen aan deze ceremonie. Deze live captatie zal dus zowel live beelden bevatten vanuit Ieper als vanuit andere locaties wereldwijd. De captatie in Ieper en in het buitenland zal gebeuren in broadcast quality en deze volledige captatie wordt aangeboden aan buitenlandse omroepen, waardoor deze speciale ceremonie ook in het buitenland kan worden uitgezonden. Volg het evenement ook via #30000LP.
 
Initiatiefnemers 
  • Last Post Association, meer info via www.lastpost.be  
  • GoneWest, GoneWest is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen in België.
  • Met de steun van de Vlaamse en Europese overheid. Voor meer info www.gonewest.be