Maarkedal schenkt Koksijde kopieën uit het archief Noterman
18 oktober 2015 - Koksijde - Bron: Gemeente Koksijde
Na een aantal contacten tussen Maarkedal en Koksijde, heeft het gemeentebestuur Koksijde op 24 augustus 2015 het gekopieerde archief van Hilloné Noterman en een reeks digitale foto’s in ontvangst mogen nemen. De doos met archiefstukken, brieven, officiële benoemingen, condoleances,… werd teruggevonden bij recente werken aan het archief van Maarkedal.Hilloné Noterman zag op 2 juni 1872 het levenslicht in Etikhove als zoon van Leo Noterman en Mathilde Germeyns. Hij koos voor een opleiding aan de militaire school en maakte carrière in het Belgische leger.

Op 12 september 1914 kreeg zijn eenheid, het 5de linieregiment, de opdracht de Dijle over te steken, het gehucht Molen in Rotselaar in te nemen en de Duitse stellingen aan te vallen. Hij raakte hierbij zwaargewond en werd naar het militair hospitaal in Antwerpen afgevoerd. Later, bij de ontruiming van Antwerpen, werd hij overgebracht naar het Roland Garros-hospitaal in Londen en nog later naar King Albert’s hospital.

Commandant van enclave

Ondanks zijn zware verwondingen, bleef hij zich in Londen voor zijn vaderland inzetten. Op 17 juni 1916 trouwde hij er met Diane Dewyn, een Belgische vluchtelinge die met haar moeder in Engeland verbleef.

In 1917 werd Hilloné Noterman benoemd tot commandant van Birtley-Elisabethville, een Belgische enclave waar ongeveer 6.000 gevluchte Belgen en zieke of gewonde Belgische soldaten woonden en werkten in de plaatselijke munitiefabriek. Na een aantal benoemingen in Rouen, Aken en Eupen werd hij op 1 juni 1930 op pensioen gesteld. Hij eindigde zijn carrière als generaal-majoor.

Naar Oostduinkerke

Tot 1946 woonde het echtpaar in Sint-Pieters-Woluwe. Ondertussen hadden ze in 1926 in Oostduinkerke de villa La Cagna gebouwd (huidige generaal Notermanlaan 8). Na het herstel van de oorlogsschade namen ze er eind 1946 definitief hun intrek. De kinderen van Oostduinkerke werden er elke Pasen door het echtpaar uitgenodigd voor een grote paaseierenraap in de tuin van de villa en in de aanpalende duinen.

Schenkingen

Op 24 juni 1952 overleed generaal Noterman totaal onverwacht waarna zijn weduwe Diane Dewyn een belangrijke schenking deed aan de gemeenten Oostduinkerke en Etikhove (deelgemeente Maarkedal). De villa La Cagna en een beurs van 100.000 frank (waarvan de rente tot op vandaag moet dienen om de kinderen van het 6de leerjaar van alle Koksijdse basisscholen een woordenboek cadeau te doen), schonk ze aan Oostduinkerke. Ook Etikhove kreeg 100.000 frank om de jaarlijkse rente ervan te besteden aan de fanfare De Bijenkorf en aan de gemeenteschool.

Gen. Notermanlaan

Onder begeleiding van de fanfare De Bijenkorf, werd in Oostduinkerke op 28 augustus 1955 de Generaal Notermanlaan ingehuldigd. Diane Dewyn nam in september 1957 haar intrek in het klooster van Etikhove, waar ze enkele weken later op 2 november 1957, stierf. Het echtpaar ligt begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Oostduinkerke (blok B, rij 6, graf 9).

Gemeentesecretaris Mark Didier en ereburgemeester Peter Thienpont van Maarkedal schenken archiefstukken over generaal Noterman aan onze gemeente vertegenwoordigd door gemeentesecretaris Joeri Stekelorum, archivaris Caroline Beele en medewerkster Dorine Vansteertegem. - Het echtpaar Hilloné Noterman-Diane Dewyn.