Herdenkingsplechtigheid Emilius Leeman
02 augustus 2016 - Westvleteren - Bron: Eric Louagie
Zondag 7 augustus 2016 wordt een bijzondere dag voor de familie Leeman. Op die dag is het precies 100 jaar geleden dat Emilius Leeman (° Merkem 11.02.1889) sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Emilius was de eerst geboren (Merkem 11.02.1889) zoon van Alois Leeman en Stephanie Schapman. Nadien volgden nog Jules, Irma, Rachel, Leon, Jerome en Hector, allen broers en zusters van Emilius. Emilius huwde met Augusta Brassaert en samen vestigden ze zich te Lo. Ze hadden een zoontje, George, dat jammer genoeg na 2 maanden overleed, een jaar voor Emilius zelf stierf. Hij woonde in Lo bij de Hazewind en werd opgeroepen om te dienen bij Het 3de Regiment Jagers Te Voet bij het uitbreken van de Groote Oorlog en sneuvelde nabij Steenstraete op 07.08.’16 op 27 jarige leeftijd door een kogel dwars door zijn hart afgevuurd door een sluipschutter.

Precies 100 jaar na datum organiseren de afstammelingen van Alois Leeman en Stephanie Schapman een herdenkingsplechtigheid op het militair kerkhof van Westvleteren waar Emilius begraven ligt. Nadien volgt nog een samenkomst waar kan nagepraat en kennis gemaakt worden met  bekende en onbekende familieleden in het Stationshuis te Merkem.

Het idee is ontstaan bij Monique en Christiane Leeman om, daar hij zelf geen afstammelingen had, hem te herdenken omdat ze vonden dat hij dit verdiende…

Herdenkingsplechtigheid

Start om 14:30 uur op het militair kerkhof in de Sint Maartensstraat te Westvleteren. De herdenkingsplechtigheid zou bestaan uit een toespraak en bloemenhulde. De bloemen zouden neergelegd worden door telkens een afstammeling van de broers en zusters van Emilius (6 bloemstukken neergelegd door kinderen) Het is de bedoeling dat de plechtigheid opgeluisterd wordt door klaroenspelers en een oudstrijdersvereniging.