Herdenkingsconcert Eugène Ysaÿe met Aäron Blomme (viool) en Stéphane De May (piano)
08 June 2017 - De Panne - Bron: Gemeente De Panne
In zijn oorlogsdagboek schrijft René Deckers uitvoerig over het concert van Eugène Ysaÿe dat hij bijwoont op 30 juni 1916. Ysaÿe is die dag op bezoek bij het eerste bataljon in Eggewaartskapelle en speelt er, samen met zijn broer Théo en zijn zoon Gabriel, enkele wondermooie composities van onder andere César Franck en Henryk Wieniawski. Voor het soldatenpubliek werkt de muziek louterend en het is een welkome verademing tussen alle ellende en de gevechten aan het front. Exact 101 jaar later gaan muzikanten Aäron Blomme en Stéphane De May de uitdaging aan om dit concert opnieuw uit te voeren. 



Aäron Blomme volgde vioollessen aan het Gentse Conservatorium bij Mikhaïl Bezverkhny (1976 Eerste Prijs Koningin Elizabeth wedstrijd) en Olga Zolotareva. Onder de vleugels van Bezverkhny leerde hij ook altviool spelen. In 2010 beëindigde hij de postgraduate opleiding aan het Moskous P.I. Tsjaikovski Conservatorium. Aäron concerteerde als solist of in ensembles of orkesten op internationale festivals in België, Noorwegen, Frankrijk, Rusland, Marokko, Canada en de VS. Daarenboven behaalde hij ook verscheidene prijzen, waaronder de gouden stadsmedaille van de Stad Oostende, de Prijs Georges Maes en de Prijs Bulcke-Kenipel. Sinds 2015 is hij ook actief als regionaal medewerker voor het Davidsfonds. 

Stéphane De May is concertpianist, professor aan het conservatorium van Rotterdam, en momenteel directeur Muziek aan het 'Conservatoire royal de Liège'. Hij behaalde het hoger diploma piano aan de ‘École Normale A. Cortot de Paris’ en het diploma van solist aan het Conservatorium van Rotterdam. Hij rondde zijn opleiding af met het hoger diploma kamermuziek aan het ‘Conservatoire de Mons’. Grote pedagogen zoals A. Delle-Vigne, A. Rachman El Bacha, T. Evdokimova en G. Van Waas waren zijn leermeesters. Hij is laureaat van verschillende internationale pianowedstrijden in Italië, Spanje, Oostenrijk, Griekenland, de VS en Nederland en bracht reeds een aantal cd’s uit, onder andere met violist Damien Pardoen en met het Trio Portici. 

Praktisch
  • Vrijdag 30 juni 2017 om 20.00u
  • De Boare, Koningsplein 1, De Panne
  • Prijs: VVK € 5 - ADD € 7 (drankje inbegrepen)
  • Tickets: Toerisme De Panne, Zeelaan 21, 8660 De Panne, 058-42 18 18, toerisme@depanne.be 
  • Info: Dienst Cultuur, Zeelaan 21, 8660 De Panne, 058-42 97 53, cultuur@depanne.be, www.depanne.be/cultuur