Remembrance voor Corporal Albert Johannes Loubser
16 september 2017 - Westvleteren - Bron: VIFF
REMEMBRANCE voor Corporal Albert Johannes Loubser
4152, 1st SAI, DCM, who died of wounds  on 17th Oct. 1917.
Husband of Elizabeth Loubser, of Sir Lowry’s Pass, Cape Province.
Dozinghem Mil. Cemetery
29 september 2017 om 17u15

Loubser, een ‘farmer’ nabij Sir Lowry’s Pass village in de westelijke Kaapprovincie, was een fors gebouwde Afrikaans sprekende kerel, die nauwelijks Engels sprak toen hij zich in 1915 liet inlijven. Tussen 16 en 18 september 1916 was hij aan de slag als brancardier bij Delville Wood aan de Somme.  Hij kreeg een DCM voor zijn uitzonderlijke moed. Het citaat in de London Gazette luidde : “For conspicuous gallantry during operations. He showed the greatest devotion to duty and as stretcher-bearer during three consecutive days. Under heavy shell fire he carried in two severely wounded men."

Na hun geslaagde opmars op 20 sept. 1917 tussen Frezenberg en Zonnebeke in wat de geschiedenis inging als de ‘battle of the Menin Road’ kreeg de 1ste Zuid-Afrikaanse infanteriebrigade even rust, maar op 12 oktober was de brigade opnieuw in de Ypres Salient in een ondersteunende rol bij de 9de Schotse divisie die ten noorden van Passendale in de aanval ging met de 26ste en 27ste brigade met als objectief de ‘Goudberg spur’. De aanval werd een fiasco en een 30-tal man van de 1st SAI moest de RAMC bijstaan als brancardiers. Loubser was één van hen. Hij werd zwaargewond aan de rug en rechterschouder en stierf in CCS Dozinghem op 17 oktober.

Deze remembrance vindt plaats op initiatief van Filip Debergh, VIFF-lid, en wordt bijgewoond door leerlingen van Hoërskool, Waterkloof, Pretoria (in het kader van een uitwisselingsproject met Sint-Leo Hemelsdaele, Brugge), door Poperingse schepen Loes Vandromme en door leden van de Zuid-Afrikaanse ambassade.