Remembrance VIFF voor Second Lieutenant Edward Revere Osler
17 August 2018 - Poperinge - Bron: VIFF
REMEMBRANCE DOZINGHEM MILITARY CEMETERY
30 augustus 2018 om 18u

Second Lieutenant Edward Revere Osler
Gesneuveld op 30 augustus 1917
“A” Bty. 59th Bde. Royal Field Artillery


 
Deze remembrance vindt plaats op initiatief van Dominiek Dendooven samen met Prof. Toni Lerut van de KU Leuven en in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de gemeente Vleteren alsook familie van Revere, Peter Osler een verre neef en Paul McFarland achterkleinzoon van Charlotte Osler, zus van William. Zijn grootmoeder Noan was in 1912 verloofd met John McCrae. Beide familieleden waren bij Revere’s graf vorig jaar, honderd jaar na zijn dood, en ontmoetten er Norbert Kesteloot en zijn echtgenote die er een bijzondere boodschap nalieten namens Dr.Susan Kelen, Ontario Canada. Susan Keller is de kleindochter van W.W. Francis de eerste bibliothecaris van de Osler Library in McGill.

Deze plechtigheid wordt muzikaal opgeluisterd door Wim Depoorter uit Vleteren.

Edward Revere Osler werd geboren op 28 december 1895 in Baltimore, Maryland, de zoon van de eminente arts Sir William Osler en zijn vrouw Grace Linzee Revere Osler. Grace was de achterkleindochter van Paul Revere, een zilversmid en graveur uit Boston, die, gekleed als een Inheemse Amerikaan, deelnam aan het Boston Tea Party. Paul Revere kreeg eeuwige roem als de Amerikaanse patriot die tijdens de Amerikaanse revolutie in 1775 de hele nacht door reed om te waarschuwen voor de nadering van de Britten.

De Oslers verhuisden in juni 1905 naar Engeland toen William de leerstoel opnam van Regius hoogleraar Geneeskunde in Oxford.
Revere werd op 24 februari 1915 ingelijfd in de Canadian Expeditionary Force (CEF) en vervoegde het Canadese Rode Kruis, Duchess of Connaught-Hospital in Cliveden, als assistent-kwartiermeester.

De Oslers hadden veel bezoek van vrienden bij hen thuis in Oxford en een dergelijke gast in de lente van 1915 was een andere vooraanstaande Canadese arts, John McCrae, met verlof van het front. Hij werd in mei gevolgd door een andere oude vriend van de familie, de Amerikaanse neurochirurg, Harvey Cushing.

De ziekenhuisunit van McGill, beter bekend als No. 3 Canadian General Hospital, inclusief Revere, ging in juni 1915 naar Frankrijk en vestigde zich in Camiers, aan de kust.

In november 1915, toen het McGill-ziekenhuis naar Boulogne verhuisde, raakte Revere nog meer gedesillusioneerd door het leven achter de linies en bleef hij verlangen naar een transfer. Op 17 oktober 2016 bevond hij zich uiteindelijk aan het front als Second Lieutenant in A Battery, 59 Brigade, Royal Field Artillery.

Op woensdag 27 augustus 1917 verplaatste A Battery zijn 18pdr-kanonnen naar een nieuwe positie op Hindenburg Farm. Hiertoe dienden bomkraters te worden gevuld om een pad te effenen naar de boerderij. Rond 17.00 uur stonden Revere Osler in gezelschap van majoor Batchelor, de batterijcommandant en kapitein Lynn Taverner, de batterijkapitein, in een bomkrater toen zonder waarschuwing een Duitse 4.2 in de trechter terechtkwam. Majoor Batchelor, zeven mannen en Osler raakten gewond.

Na verzorging van zijn wonden, werd Revere Osler op een brancard gelegd en naar het Advanced Dressing Station van 131 Field Ambulance gebracht nabij Canadian Farm en vervolgens via Essex Farm naar 47 Casualty Clearing Station (CCS) in Dozinghem per ambulance, daar kwam hij aan om 19.00 uur.

Harvey Cushing en andere vooraanstaande Amerikaanse chirurgen, allemaal vrienden van de vader van Osler, haastten zich naar Dozinghem om hulp te bieden.

Grote scheuren werden gevonden in de dikke darm, veel bloed in de borst en een grote wond in de dij ... Uiteraard was alles verloren. Ondanks de inspanningen van dergelijke experts in hun vakgebied, stierf hij voor zonsopgang de volgende ochtend.


De begraafplaats Dozinghem Military Cemetery ligt tussen Poperinge en Krombeke langs de Leeuwerikstraat 500 meter voor bij de herberg Jagershof (links, Bankelindeweg 58, Poperinge) aan de rechterkant te bereiken via een veldweg.
 
Latitude: 50.89244  Longitude: 2.70158