IFFM sluit verdrag met Chinees museum
14 november 2018 - Ieper - Bron: In Flanders Fields Museum
Het In Flanders Fields Museum heeft een vriendschapsverdrag gesloten met een museum in China: Shandong Overseas Chinese Association Hall.
Dat museum (nog in opbouw) zal gewijd zijn aan de Chinezen die in het buitenland verblijven en verbleven. Met daarin veel aandacht naar de arbeiders van het Chinese Labour Corps die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België en Frankrijk verbleven.

Het is dan ook geen toeval dat de vriendschapsovereenkomst getekend werd op vrijdag 9 november 2018, de vooravond van Wapenstilstand. De achtkoppige Chinese delegatie waaronder de kleindochter van een Chinese arbeider van de Eerste Wereldoorlog nam eerst deel aan het ‘stoelenproject’ Assembly waarvoor het ook al een mooie Chinese stoel geleverd had. Het In Flanders Fields Museum schonk het de Shandong Overseas Chinese Association Hall enkele bodemvondsten waaronder shrapnelbolletjes, een granaatscherf, wat prikkeldraad en een ‘zwijnenstaartje’. Deze zullen er permanent tentoongesteld worden.

Het Chinese museum is gevestigd in Jinan, de hoofdstad van de provincie Shandong waar 80 % van de leden van het Chinese Labour Corps uit vandaan kwamen.

Op de foto zien we Schepen Jef Verschoore, voorzitter In Flanders Fields Museum, met de Chinese delegatie. Philip Vanhaelemeersch, directeur van het Confuciusinstituut van Howest in Brugge, stond in als tolk).