Muziektheater: Nooit brengt een oorlog vrede
10 April 2019 - Reningelst - Bron: IFFM
2014-2018 voorbij. Wat nu?
 
Op 11 november 1978 werd het volksspel “Nooit brengt een oorlog vrede” voor het eerst opgevoerd in Kemmel. Het was een mijlpaal voor het amateurtheater in de Westhoek, maar ook ver daarbuiten. Voor het eerst was herdenken geen zaak van militairen, maar van gewone mensen. 40 jaar later wordt het stuk opnieuw opgevoerd, weliswaar volledig herwerkt. 40 kinderen, acteurs en muzikanten brengen de nieuwe muziektheatervoorstelling op 17, 18, 19, 20 en 22 april 2019. 



Het eerste volksspel was gebaseerd op het volksboek ‘Van den Grooten oorlog’. 54 mannen en vrouwen vertelden over hun leven in de oorlog als vluchteling, soldaat of gewone burger.

Nu speelt het verhaal zich af in Reningelst. Brouwerij Sint-Joris doet tijdens de oorlogsjaren dienst als badplaats. Terwijl de soldaten er in bad gaan, worden hun kleren gewassen en hersteld. Die werkplaats levert de scène, maar de gesprekken en de gebeurtenissen die er zich afspelen overspannen de hele 20ste eeuw, tot in 2019. Omdat een oorlog nooit vrede brengt. Toen niet, daarna niet en vandaag evenmin.
 
De voorbije jaren stond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog hoog op de agenda. Honderdduizenden mensen brachten een bezoek aan de Westhoek en er waren honderden plechtigheden en evenementen. Nu 2014-2018 achter de rug is, lijkt het erop dat die oude historie dus wel opzij kan worden gezet. Alles is volbracht. Maar de Eerste Wereldoorlog herdenken is één zaak; deze blijven herinneren is nog iets anders.
 
Nooit brengt een oorlog vrede is geschreven door Marieke Demeester in een regie van Frank Verdru. Dries Chaerle is productieleider en neemt het muzikale luik voor zijn rekening.

“Nooit brengt een oorlog vrede” is een organisatie van de Elfnovembergroep Kemmel, de stad en kunstacademie Poperinge, de Vlaamsche Vrienden Reningelst, en het In Flanders Fields Museum Ieper, met de steun van de provincie West-Vlaanderen.
 
Info en tickets