Schenking van lokale gemeenschap uit Youlgreave (UK) - Ieper - 19/08/2018
Zondag 19 augustus 2018 om 10.30 uur
 
Een tijdje geleden werd de kerkraad van Sint-Maarten Sint-Niklaas Ieper gecontacteerd door vertegenwoordigers van de gemeente Youlgreave in centraal-Engeland. Youlgreave (ook gespeld als Youlgrave) ligt in het zuiden van het Peak District (Derbyshire) en telt 1.000 inwoners. Er bleek een band te bestaan tussen Youlgreave en Ieper, zoals zovele Engelse gemeenten via de Eerste Wereldoorlog – de gemeenschap van Youlgreave liet ons weten dat ze deze band wilden bestendigen met een schenking. 

Het verhaal begint in 1922, wanneer Charles Waterhouse twee glas-in-loodramen aanbrengt in de All Saints Church in Youlgreave, ter nagedachtenis aan zijn broer Rennie Compton Waterhouse die in 1915 in Gallipoli sneuvelde. Stukjes gebrandschilderd glas voor de ramen waren verzameld in de ruïnes van de Sint-Maartenskathedraal in Ieper en kregen een definitieve nieuwe plaats in de nieuwe glas-in-lood ramen.

Nu, 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, wil de lokale gemeenschap van Youlgreave de band met Ieper bestendigen met de gift van een nieuw kunstwerk waarin hedendaagse glas-in-loodkunst verwerkt zit. Het werk, ongeveer 2 meter hoog, bestaat uit een houten tafel met daarop de vorm van een klok, waar in glas-in-lood referenties naar de Eerste Wereldoorlog in verwerkt zijn (met als thema’s opoffering, verzoening, hoop en de link tussen beide gemeenten).

De helft van de tafel blijft in Youlgreave, de andere helft komt naar Ieper.

De gemeenschap kwam daarvoor in groten getale (90 personen) naar Ieper voor een vijfdaagse reis.
 
Op zondag 19 augustus 2018, aansluitend na de eucharistieviering van 10.30 uur die werd opgeluisterd door hun dorpsfanfare (Youlgrave Silver Band), overhandigden zij tijdens een korte ceremonie hun schenking.
 
Meer info en foto’s van de totstandkoming van het werk: http://www.youlgrave.org.uk/?page_id=1893

DSC_2948

DSC_2949

DSC_2950

DSC_2951

DSC_2952

DSC_2953

DSC_2954

DSC_2955

  Pagina aangemaakt door Westhoek.be / WO1.be - Greatwar.be.