Namenlijstmarathon - Ieper - 05/04/2014
Op 5 april 2014 organiseerde het Namenlijstteam van het In Flanders Fields Museum een heuse Namenlijstmarathon, speciaal voor de Vrienden van In Flanders Fields.

Was 2013 een cruciaal jaar voor de Namenlijst, dan zetten ze in de eerste helft van 2014 nog een extra tandje bij richting 4 augustus 2014, de deadline van het project. Met man en macht wordt verder gewerkt aan de verschillende deellijsten: een sterk uitgebreide schare vrijwilligers verwerkt systematisch elk Frans departement om de Franse militairen die hier gesneuveld zijn in kaart te brengen; over heel het land hebben mensen - jong en minder jong - zich geëngageerd om lokaal burgerslachtoffers op te sporen; er zijn vrijwilligers die Duitse Verlustliste digitaliseren; de laatste hand wordt gelegd aan de Commonwealth- deellijst, … Kortom, er wordt niet stil gezeten.

Tijdens de dagelijkse praktijk van het Kenniscentrum komen ondertussen ook ongemeen veel interessante aanvullingen en bijdragen voor de Namenlijst binnen: individuele verhalen, bidprentjes, handgeschreven lijsten per gemeente, foto’s van graven of monumenten, pastoorsverslagen, lijsten van oorspronkelijke begraafplaatsen, … De toevloed is zelfs van dien aard dat het Namenlijstteam amper tijd heeft om al deze gegevens te filteren en de juiste informatie naar de juiste plek weg te schrijven. Het materiaal krijgt derhalve slechts een voorlopige registratie.

Het doel van de marathon lag dan ook in de systematische registratie van al deze informatie in de overkoepelende database van de Namenlijst, en dat tijdens de vloeiende beweging van wat een ‘superdag’ werd. Het Kenniscentrum was hiervoor de geschikte plaats te zijn: de ruimte stond toe een behoorlijk aantal deelnemers te installeren, er waren computers, maar eveneens stond ook de uitgebreide bibliotheek ter beschikking, loopgravenkaarten, luchtfoto’s, etc.

Om deze heuse inhaalbeweging vlot te laten verlopen, werd het Kenniscentrum zo efficiënt en harmonieus mogelijk ingericht worden ten einde een maximaal resultaat te bereiken. Er werden verschillende ‘units’ opgericht, per deelcategorie slachtoffers waarbij een doorschuifsysteem ongetwijfeld tot de mogelijkheden behoorde. Medewerkers van het Kenniscentrum stonden in voor de organisatie van de dag en stonden paraat voor zowel technische en inhoudelijke bijstand, als voor het brengen van een kop koffie met een koekske.

We namen een kijkje op zaterdagnamiddag 5 april.

DSC_5822

DSC_5823

DSC_5824

Meer dan 50 leden van de Vrienden van het Museum hadden zich ingeschreven.

DSC_5825

DSC_5827

DSC_5828

DSC_5829

Ook veel literatuur werd grondig doorgenomen.

DSC_5826 Pagina aangemaakt door Westhoek.be - WO1.be / Greatwar.be.