Herdenkingsplechtigheid op de Duitse begraafplaats in Vladslo
02 October 2016 - Vladslo - Bron: Stad Diksmuide
Na omvangrijke renovatiewerken van de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V, uitgevoerd in samenwerking met Erfgoed Vlaanderen en deels met subsidies van de Vlaamse Regering, wordt de Duitse Militaire Begraafplaats (eerste wereldoorlog) van Vladslo terug geopend.
 
Op vrijdag 7 oktober 2016 wordt er om 16.00 uur een herdenkingsplechtigheid gehouden op de Duitse Militaire Begraafplaats, Houtlandstraat te 8600 Diksmuide - Vladslo.

Op deze dag wordt, na Langemark, ook te Vladslo een “digitale begraafplaats” geopend. Vanaf dan zal het voor bezoekers mogelijk zijn om, gratis via een App, informaties op te laden die op bepaalde plaatsen afgespeeld worden. Zo kunnen de bezoekers, interactief, meer te weten komen over de geschiedkundige militaire activiteiten, over de bijzondere betekenis van de begraafplaats en over de biografieën van daar begraven gesneuvelden. Deze app is opgesteld in vier talen en werkt met een geïntegreerde GPS kaart die helpt bij de oriëntering. 

Op deze plechtigheid, die georganiseerd wordt door en Volksbund en de Stad Diksmuide, zal het woord gevoerd worden door de Ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland bij het Koninkrijk België Z.E. Rüdiger Lüdeking,  Mevrouw Lies Laridon Burgemeester van de Stad Diksmuide, Professor Rolf Wernstedt Voorzitter van de Volksbund voor de deelstaat Nedersaksen en Mevrouw Cindy Verbrugge namens Ministerpresident Geert Bourgeois.
 
De Duitse begraafplaats van Vladslo is de laatste rustplaats voor 25.645 gesneuvelden uit de 1 Wereldoorlog. Ze is vooral bekend door de aanwezigheid van de sculpturen van Kathe Kollwitz; het Treurende Ouderpaar. Met deze beeldengroep verwoordt ze haar pijn bij het overlijden van haar zoon Peter welke, in oktober 1914 bij Diksmuide sneuvelde. Hij is op de eerste rij voor de beeldengroep begraven. Aanvankelijk stonden deze beelden op de militaire begraafplaats van Esen-Roggeveld doch in 1956 werd deze begraafplaats gesloten en werden de gesneuvelden en de beeldengroep naar Vladslo overgebracht.
 
De Vlaamse regering heeft de helft van de 180.000€ kostende restauratie meebetaald. Op enkele jaren tijd werden alzo, in Vlaanderen, de Duitse begraafplaatsen van Hooglede, Langemark en Vladslo gerestaureerd. In 2017 zal er op de begraafplaats Menen door de Volksbund een permanente tentoonstelling geopend worden en zal tevens de crypte van de begraafplaats Lommel (2 Wereldoorlog) gerestaureerd worden. De Vlaamse overheid draagt ook bij aan het jaarlijkse onderhoud van de begraafplaatsen te Menen, Vladslo, Langemark en Hooglede.