Zijkant van de oorlog in Diksmuide boeit en ontroert bezoekers
05 October 2016 - Woumen - Bron: Stad Diksmuide
Het stadsbestuur van Diksmuide kijkt terug op een succesvolle editie van de tentoonstelling Käthe Kollwitz en de theaterwandeling ‘Vrouwen in de Voorlinie’. Bezoekers kregen een indruk van hoe enkele belangrijke vrouwen de oorlog beleefd hebben.

Tentoonstelling Käthe Kollwitz stadhuis

De expositie van Käthe Kollwitz was de volledige maand september toegankelijk voor publiek. Bezoekers konden genieten van de werken van Käthe Kollwitz. Zij was de moeder van Peter Kollwitz die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog. 18 jaar later, evenveel jaren als haar zoon heeft geleefd, kon ze haar bekendste werk ‘Het treurend ouderpaar’ voltooien dat nu op de Duitse Militaire begraafplaats in Vladslo te bezichtigen is. Toch maakte ze nog een resem aan kunstwerken waarin ze haar verdriet om haar gesneuvelde zoon kwijt kon. Die werken werden in de maand september tentoongesteld in het stadhuis van Diksmuide. 

In totaal kreeg de expo 2.786 bezoekers over de vloer. De exclusieve werken van Käthe Kollwitz konden niet enkel Belgen of Diksmuidelingen bekoren. Zo kwamen er ook een aantal Nederlanders (42), Duitsers (32), Fransen (12) en andere nationaliteiten (17). Toch komt de grootste groep van bezoekers, zo’n 63% of 1780 personen, uit de eigen provincie. 27% of 767 personen en 42 mensen kwamen respectievelijk uit de rest van Vlaanderen en Franstalig België.

Reacties van bezoekers

De werken van Käthe Kollwitz boeiden en ontroerden menigeen. “Helaas, l’histoire se répète…”, “Indrukwekkend en aangrijpend. Nog steeds hebben de mensen niets geleerd uit het verleden.”, zo konden we nalezen in het gastenboek waarin veel bezoekers hun bevindingen neerpenden. Of ook “Heel triestig en toch heel mooi” en “Nog altijd van deze wereld. Mooie tentoonstelling” was een gevoel dat overbleef.

Ook de partnerexpo Käthe Kollwitz 2.0 in Montanus5 waarbij sterke vrouwen van nu hun verhaal doen kon op 1.500 bezoekers rekenen. Deze tentoonstellingen kaderen in het project de Zijkant van de Oorlog, dat er op initiatief van Diksmuide kwam, en de steun genoot van Toerisme Vlaanderen en de provincie West-Vlaanderen (als onderdeel van GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma).  Ook de medewerking van het Käthe Kollwitz Museum in Keulen was onontbeerlijk.

Theaterwandeling ‘Vrouwen in de voorlinie’

Ook de theaterwandeling in het prachtige decor van natuurgebied ‘De Blankaart’ bracht mensen in vervoering. 1.803 toeschouwers genoten van het verhaal van Marie Curie en haar dochter, de bekende vriendinnen Elsie en Mairie, het verhaal van koningin Elisabeth, Käthe Kollwitz, Madame Tack,.. . Er werd ontroerd, geweend en gezongen. Maar het publiek kreeg vooral een glimp van een kant van de oorlog die jarenlang zo goed als onbelicht bleef. We kregen heldinnen te zien die een niet te onderschatten rol speelden in het hele gebeuren van de oorlog. Apotheose van de theaterwandeling was een scene waarin alle dames samen, elk met hun verhaal, beleving en gedachtegang, discussieerden over de oorlog. Om tot het mooie besluit te komen dat ze misschien allemaal toch meer gemeen hadden dan aanvankelijk gedacht. 

Het project ‘De Zijkant’ loopt nog door in Diksmuide met een tentoonstelling in de IJzertoren over de sterke vrouwen achter de IJzer (Mietje Boef, Madame Tack en de meisjes van Pervijze) en de theaterwandeling tenslotte op 11 november 2016.